петак, 05 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ХОЋЕТЕ ПОЛИЦИЈСКУ ЗНАЧКУ? Платите 4 000 динара и председник напредњак ОВОГ синдиката доделиће вам!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Уједињени колектив полиције (УКП) нови је полицијски синдикат који, судећи по наводима са сајта, у своје чланство прима свакога ко уплати годишњу чланарину од 4.000 динара. Цивили који уплате овај износ постају чланови Клуба пријатеља синдиката.

 

Цивилно чланство постоји и у највећим, репрезентативним полицијским синдикатима чији статути предвиђају да појединци који нису припадници МУП-а могу постати „почасни чланови” уколико су „помогли или помажу” њихов рад. Да оваква пракса отвара врата злоупотребама показује пример из акције Сабља, када је током истраге убиства премијера Зорана Ђинђића утврђено да су чланови „земунског клана” имали почасне значке тадашњег синдиката полиције, идентичне по свом облику са тада службеним легитимацијама овлашћених особа МУП-а. У одговору за Инсајдер, МУП наводи да не могу да утичу на то какве ће значке издавати синдикати, али да реагују у случају злоупотребе.

Поред два репрезентативна, у Србији делује још десетина полицијских синдиката. Њима се, средином прошле године, придружио и синдикат Уједињени колектив полиције на челу с полицајком Полицијске управе Вождовац Марином Старчевић.  Овај синдикат је специфичан по томе што има цивилни и службени део и што се наплаћује чланарина, па самим тим сваки цивил који плати чланарину постаје преко клуба пријатеља и члан синдиката.
 
Председник клуба пријатеља је Вук Ментовић, који није припадник МУП-а, а на друштвеним мрежама наводи да је запослен у СНС. У изјави за Инсајдер, Ментовић каже да је полицијски синдикат чија је скраћеница УКП позвао цивиле да му се придруже како би се смањио страх грађана од полиције.
 
Како се може видети на сајту овог полицијског синдиката, чланови могу бити и цивили и то преко Клуба пријатеља кроз плаћање годишње чланарине. На питање да ли то значи да су цивили равноправни чланови синдиката, Вук Ментовић председник Клуба пријатеља наводи за Инсајдер да цивили јесу чланови јер се синдикат састоји из цивилног и службеног дела.  
 
Износ чланарине је 4.000 динара на годишњем нивоу, а сваком члану се издаје чланска карта која је осмишљена за промоцију клуба, као и касније за коришћење бенефита у фирмама с којима синдикат има или ће имати сарадњу.
 
Синдикат предвиђа да их „привредници и друштвено одговорне фирме“ могу контактирати ради договора о сарадњи која би за циљ имала омогућавање погодности за њихове чланове.
 
Тако су, осим редовних чланова који су припадници МУП-а, неке синдикалне повластице омогућене и члановима Клуба пријатеља. На сајту Синдиката се наводи да је захваљујући уговору са фирмом Лукоил, свим члановима и пријатељима Синдиката омогућено да купују гориво по сниженим ценама.
 
Сличност синдикалне и полицијске значке
 
На сајту се наводи и да чланови Клуба пријатеља синдиката добијају чланску карту. Према објављеним фотографијама уз те чланске карте, добијају се и значке с грбом синдиката. На сајту се могу наћи и фотографије привезака за кључеве који изгледају као званична полицијска значка. На привеску се налази скраћеница УКП - што је скраћеница назива овог синдиката, али и скраћеница Управе криминалистичке полиције. Те привеске, Синдикат продаје по цени од 400 динара.
Иначе, једна од првих акција овог синдиката било је прикупљање помоћи за Прихватилиште за децу и омладину у Београду. Предаји прикупљене помоћи Синдиката присусутвовали су његова председница Марина Старчевић, председник Клуба пријатеља синдиката Вук Ментовић, али и Немања Ристић који се налази на Интерполовој потерници због сумње да је учествовао у организацији терористичког напада у Црној Гори. 
 
Немања Ристић, је раније осуђиван због претњи и одређена му је мера обавезног психијатријског лечења. Виши суд у Београду осудио га је у августу 2015. због тога што је уреднику Информативног програма Б92 Верану Матићу, Амбасадору САД у Србији Мајклу Кирбију и републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац претио да ће бити стрељани.
 
Ментовић: Не можемо да гарантујемо да ли ће неко злоупотребити чланство
 
Вук Ментовић, председник Клуба пријатеља синдиката објашњава за Инсајдер да је овај клуб замишљен како би се полиција приближила више грађанима  како  “грађани не би имали  страх од полиције”.
 
На питање како функционише приступ Клубу, Ментовић наводи да се синдикату јављају разни људи али да немају сви право да се учлане.
 
„Не можемо да гарантујемо за људе старије од 18 година, у смислу њихових поступака као чланова -  да ли ће се хвалити чланством или злоупотребити га. Главни предуслов чланства у нашем полицијском Синдикату јесте то да члан није осуђиван и да није из криминогене средине”, каже Ментовић.
 
Како наводи „већина чланова морала је да донесе документ да се против њих не води кривични поступак”.
 
Иако овај синдикат омогућава грађанима да преко њиховог сајта преузму уплатницу за чланарину и приступницу синдикату, Ментовић наводи да будући чланови не могу приступити Синдикату само преко сајта.
 
„Дођу на лице места, поразговарамо и упознамо се, сагледамо објективну ситуацију о потенцијалном члану, проверимо профиле на друштвеним мрежама, документа и слично”, додаје Ментовић.
 
На питање да ли сви чланови Клуба добијају значке коју израђује синдикат, Ментовић  тврди да је за добијање ове значке „селекција велика”.
 
„Било би неозбиљно да свима то дајемо. Прво, то иако јесте плакета, ми не можемо да гарантујемо да неће то сутра злоупотребити на улици, да нешто глуми са њом или слично. Без обзира што је она урађена по свим законима Србије и другачија је од класичне полицијске легитимације”, рекао је Ментовић.
 
“Синдикат ван политике” – један од главних представника запослен у СНС
 
Уједињени колектив полиције на свом сајту наводи се и да је “Синдикат Уједињени колектив полиције строго ван политике и само и искључиво ради у интересу својих чланова”.
 
Ипак, сам Ментовић на свом фејсбук профилу наводи да је запослен у Српској напредној странци. На профилној фотографији, Ментовић се налази у друштву председника Извршног одбора СНС-а Дарка Глишића. Остале фотографије и објаве показују да је активан у Општинском одбору СНС Звездара као и да је присусутвовао догађајима у организацији Српске деснице коју предводи Миша Вацић.
 
Ментовић каже да је то да ли је члан СНС-а или не „његова приватна ствар”.
 
„Приватно опредељење наших чланова нам није битно, а имамо чланове из разних странака. Једино је правило да нико не износи политичке ставове када ради за Синдикат”, додаје Ментовић.
 
Цивили могу бити чланови и највећих полицијских синдиката
 
Уједињени колектив полиције није једини који у својим редовим има и цивилна лица. Почасне чланове, који нису припадници МУП-а, имају и Полицијски синдикат Србије и Независни синдикат полиције.
 
Велимир Лукић, председник Независног синдиката полиције наводи за Инсајдер да је овај синдикат усвојио Правилник за пријем почасних чланова као и да цивилни чланови не плаћају чланарину.
 
“Да би неко постао почасни члан мора да донесе потврду да није осуђиван као и да се против њега не води поступак. Услов је да буде пријатељ синдиката, односно да има препоруку неког члана да је радио на промоцији полиције или помогао синдикат” рекао је Лукић.
 
Он је додао да није пресудно да неко новчано донира синдикат да би постао почасни члан.
 
“На пример Мића Јовановић,  власник Мегатренда је свим члановима синдиката И њиховим породицама омогућио  50 одсто попуста на школарине и због тога је добио статус почасног члана” , објаснио је Лукић.   
 
МУП на питања Инсајдера: Не можемо да ограничимо, реагујемо у случају злоупотреба
 
На питања да ли је за МУП прихватљиво да цивили буду чланови полицијског синдиката, да поседују чланску легитимацију полицијског синдиката чиме некога могу довести у заблуду, из овог Министарства наводе да не могу да утичу на то како ће изгледати Статут или други општи акт синдиката, а самим тим ни на то ко може бити члан.
 
„Министарство унутрашњих послова не може утицати на синдикате у погледу изгледа грба, логоа или легитимација синдиката, нити на њихово издавање. Наравно, у случају довођења у заблуду било кога или коришћења наведеног против закона, Министарство на основу пријаве или по службеној дужности може реаговати и процесуирати одговорна лица”, стоји у одговору МУП-а Инсајдеру.
 
Иако  не могу утицати на статуте, па самим тим ни на то да ли ће и цивили бити чланови, на репрезентативност могу да утичу.
 
“Истичемо да не постоји могућност да синдикат са цивилним чланством постане репрезентативан, јер се у поступку утврђивања репрезентативности као валидан број за исту прихватају само чланови који су запослени код послодавца”, наводи МУП у одговору. 
 
Додају и да је  слобода синдикалног удруживања гарантована Уставом Републике Србије, уз упис у регистар, који води Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
 

Промо

Bg

Најчитаније