среда, 12 август 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Цесид: Око 60 одсто грађана сматра да живи исто као пре три године

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Истраживање ЦеСИД-а показало је да 60 одсто грађана сматра да живи исто као пре три године, 21 одсто сматра да живи лошије, 17 одсто да живи боље, а два одсто није могло да се изјасни о томе да ли се њихов квалитет живота побољшао или погоршао.

 

Резултати истраживања које је ЦеСиД у оквиру програма "Сwисс ПРО", спровео у 50 градова и општина централне Србије представљени су данас у Градској кући у Нишу уз напомену да је реч о петом ЦеСИД-овом истраживању које има за циљ да утврди задовољство грађана квалитетом живота у локалној заједници и услугама локалних самоуправама.

Извршни директор ЦеСИД-а Иво Чоловић изјавио је на презентацији да је прво истраживање јавног мњења урађено 2010. године и да је у односу на тада, сада нешто веће задовољство грађана квалитетом живота и радом општинских и градских органа и служби.

"Грађани су оценили да општинска администрација ради квалитетније, брже и боље, али има и ствари којима нису задовољни. Грађани су, између осталог, незадовољни обимном документацијом коју морају да прибаве када обављају одређене послове и нису задовољни компликованим процедурама", истакао је Чоловић.

Према његовим речима, истраживање је показало да је доступност места за куповину, јавна услуга којом су грађани најзадовољнији, док су грађани најмање задовољни омладинском политиком и могућностима за младе.

"О доступности места за куповину позитивно се изјаснило 66 одсто анкетираних, док 44 одсто грађана позитивно оцењује омладинске политике и могућности за младе", казао је Чоловић.

Он је изјавио да 45 одсто анкетираних грађана сматра да локална власт води рачуна о грађанима и пружа услуге адекватне њиховим потребама, 44 одсто анкетираних мисли супротно, а 11 одсто не зна одговор на то питање.

"У Нишу 63 одсто анкетираних сматра да локална самоуправа брине о грађанима и њиховим потребама, 31 одсто сматра да није тако, а шест одсто анкетираних нема одговор на то питање", казала је Чоловић.

Према његовим речима, од укупног броја анкетираних, три четвртине грађана изјаснило се да никада није користило везе или познанства да лакше обави послове у општинској или градској управи, а Нишу је тај проценат још и већи, 99 одсто анкетираних казало је да никада није користило везе или познанства за обављање послова у градској управи.

Чоловић је казао да је овогодишње истраживање обухватило 11.400 грађана, односно 200 до 300 по јединици локалне самоуправе, а обављено је од средине марта до средине априла ове године.

Драган Младеновић из програма "Сwисс ПРО" рекао је да резултати истраживања треба да послуже локалним самоуправама као оријентир у коме правцу треба да се крећу како би задовољство грађана било повећано.

Младеновић је рекао да ће "Сwисс ПРО" са локалним самоуправама радити на идентификовању недовољно развијених мера, процеса и механизама како би локалне самоуправе унапредиле ниво транспарентности и ефикасности рада, а самим тим како би био подигнут и ниво задовољства грађана.

Бета/Н1

Најчитаније