субота, 28 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Нудили су вам бесплатну вечеру преко телефона? Не наседајте, то је ПРЕВАРА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Иако је телефонска продаја законом забрањена, трговце то не спречава да и на овај начин обмањују грађане.

Наводним бесплатним вечерама оператери маме муштерије, па их потом убеђују да купе и оно што им не треба.

- Законом је забрањено обраћање потрошачу противно његовој вољи, било телефоном, факсом, електронском поштом или другим средством електронске комуникације - каже Горан Мацура из тржишне инспекције.

Иако је поблематично коришћење наших бројева телефона, до њих је лако доћи преко белих страна. Оно што је посебно проблематично јесте то што многи од њих знају када нам је рођендан, па нам тог дана нуде и специјалне понуде.

Љубазни оператер ми је честитао рођендан и рекао да сам добила на поклон јастук. Моје је било само да платим ПДВ и доставу, што је коштало 3.999 динара. Захвалила сам се на поклону јер је био скуп - каже једна од „случајних муштерија“ из Старе Пазове.

У удружењима потрошача кажу да су имали случај где је на бесплатној вечери купцу нуђен неки производ толико нападно да је он у једном тренутку рекао да би га купио само да има новац код себе, али не може пошто није понео довољно готовине. Трговац га је на то својим колима одвезао до стана да узме новац.

- То је насртљиво пословање и кажњиво је, а најчешћа мета телемаркетинга су старији грађани јер су и најлакши плен - каже Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача.

Свако узнемиравање и насртљиво понашање грађани могу да пријаве тржишној инспекцији.

 

Горица Авалић, Блиц

Најчитаније