понедељак, 08 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Београдска тврђава међу 14 угрожених локалитета културног наслеђа Европе

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Београдска тврђава је међу 14 одабраних угрожених локалитета културног наслеђа Европе, а спровођење штетног пројекта изградње жичаре (гондоле) Калемегдан-Ушће драстично би угрозило интегритет и аутентичност тог локалитета који није само симбол Београда, већ споменик од изузетног значаја за Србију, саопштио је данас стручни панел организације Европа Ностра и Института Европске инвестиционе банке.

 

Истакнуто је да је "Београдска тврђава са окружењем драгуљ културног наслеђа читаве Европе, јер сведочи о бројним цивилизацијама које су насељавале просторе Балкана од Неолитског периода до данас, и чува сведочанства о Келтима, Римском царству, Византијском царству, као и Угарској, Бугарској и Српској средњовековној држави, те Османском царству и Аустроугарској монархији".

Одабраних 14 угрожених локалитета културног наслеђа биће у ужем избору за Програм "7 најугроженијих" 2020. који спроводе Европа Ностра и Институт Европске инвестиционе банке.

Ти најугроженији споменици културе су одабрани на основу њиховог историјског значаја и културних вредности, као и ургентности њихове угрожености.

У марту 2020. званично ће бити објављена листа седам споменика који од тог тренутка постају предмет пажње Европа Ностре и Института Европске инвестиционе банке. Програм „Седам најугроженијих“ дугорочни програм, и да споменик остаје на листи све док се његов статус не реши, тј. док опасност која му прети није отклоњена.

Европа Ностра се више од 50 година бори за оц̌ување културне бас̌тине у Европи, пре свега кроз програм "7 најугроженијих", а делегација стручњака те организације боравила је у Београду у мају ове године како би анализирала пројекат градње жичаре и опасност пројекта по Београдску тврђаву.

Институт Европске инвестиционе банке даје подршку друштвеним, културним и академским иницијативама широм Европе.

Европа Ностра је у јулу 2019. године објавила извештај у којем је изнела значајне критике на рачун пројекта изградње жичаре на Београдској тврђави.

У извештају се наводи да је пројекат законски споран, без јасне сврхе и утемељења, недовољно транспарентан, да би изградња жичаре на том подручју имала „разарајуће последице на аутентичност и интегритет културног наслеђа које је симбол Београда”, те да ће тим пројектом бити угрожена номинација Београдске тврђаве за Унескову листу светске баштине.

Извештај је Европа Ностра припремила на основу посете високе делегације стручњака те организације Београду почетком маја. Како се наводи, извештај је 17. јула представљен кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић и министру културе и информисања Владану Вукосављевићу.

Упркос оваквим оценама, градске власти не одустају од изградње гондоле на Калемегдану. Иако се о томе још чека одлука Управног суда, у буџету Београда за 2020. издвојено је 420 милиона динара за изградњу гондоле која повезује Београдску тврђаву и парка Ушће.

14 локалитета у ужем избору за програм “7 НАЈУГРОЖЕНИЈИХ” 2020 (по абецедном реду):

Народно и експериментално позориште, Тирана, АЛБАНИЈА

Карас – традиционалне посуде и технике прављења вина, ЈЕРМЕНИЈА

Коранашат манастир, Тавуш регија, ЈЕРМЕНИЈА

Замак Језери, Хорни Јиретíн, ЧЕШКА

Пливачки центар Тапиола, Еспо, ФИНСКА

Замак Самецано, Тоскана, ИТАЛИЈА

Археолошки парк Сибарис, ИТАЛИЈА

Кућа Ивике, Васенар, ХОЛАНДИЈА

Y-блок, Владина четврт, Осло, НОРВЕШКА

Зомбиерки електрана, Битом, ПОЉСКА

Београдска тврђава са окружењем, СРБИЈА

Плечников Стадион, Љубљана, СЛОВЕНИЈА

Депо метроа Кватро Каминос, Мадрид, ШПАНИЈА

Египатска тржница, Глазгов, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

 

Бета; Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније