субота, 04 април 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НДНВ: Новинарке Н1 изложене гебелсовским нападима, недозвољиво ћутање државе

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) захтева од надлежних државних органа да коначно заштите наше колегинице, које су на мети увреда и клевета због тога што професионално обављају свој посао.

 

„Након прошлогодишњих претњи, поново је гебелсовски нападнута наша колегиница Вања Ђурић, новинарка Н1 која је на порталу присмотра(.)нет означена као новинарка Н1 која је ‘правила филмове против Србије’. Иначе, исти сајт је у својим објавама таргетирао и новинарку Н1 Жаклину Таталовић, објављујући њене приватне фотографије са друштвених мрежа“, каже се у саопштењу Независног друштва новинара Војводине и додаје да се у тексту о Вањи Ђурић, осим других филмова на којима је радила, наводи и документарни филм Албанке су наше сестре, који је НДНВ у сарадњи са БИРН-ом Косова и немачким Форумом ЗФД снимио још 2017. године.

„Подсећамо јавност да су НДНВ и партнери 2017. године примили велики број отворених претњи смрћу. Такође, пројекција филма у Краљеву била је отказана, након што су организатори примили велики број претњи. У Новом Саду организатори су успели да осујете покушај екстремних десничара да прекину пројекцију филма. У Нишу су претње кулминирале, а филмска екипа била је изложена великом броју директних претњи смрћу.

Прошле године су ауторке филма Албанке су наше сестре, Сања Кљајић, Вања Ђурић и Милена Поповић већ примиле велики број увреда и претњи смрћу. Тада је НДНВ случај пријавио свим надлежним институцијама као и релевантним домаћим и међународним институцијама, међутим до данас немамо никакав судски епилог.

Несхватљиво је, недозвољиво и погубно ћутање државе на такве нападе јер се на тај начин заправо толерише фашизација друштва и успостављање ‘закона руље’“, истиче НДНВ, који захтева од надлежних институција да коначно реагују на нападе, а истовремено апелује на грађане да изразе солидарност са новинарима који раде у складу са начелима Кодекса новинара Србије и бране част новинарске професије, а тиме и права свих грађана.

Цензоловка

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније