недеља, 05 април 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Нишки жандарми спремни за Стразбур

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Жандарми који су су осуђени на условне казне од осам месеци са роком провере од три године због тога што су током „Параде поноса 2014“ употребили прекомерну силу према Андреју Вучићу и Предрагу Малом, браћи председника Србије Александра Вучића и министра финансија Синише Малог, покренуће поступак пред Европским судом за људска права у Стразбуру уколико правду не буду нашли у Србији, саопштено је јуче за наш лист.

 

Адвокати шесторице од укупно седам припадника одреда Жандармерије у Нишу, који су због овог инцидента на Паради поноса правоснажно осуђени због кривичног дела мучење и злостављање у стицају са са кривичним делом напад на војно лице у вршењу војне службе, поднели су због оваквих пресуда захтев за заштиту законитости пред Врховним касационим судом, а у плану је и уставна жалба пред Уставним судом.

– Основ за подношење захтева ВКС-у и Уставном суду је повреда закона по разним основама, од тога да нам као одбрани у поступку пред Вишим судом у Београду није дозвољено да изведемо скоро ништа од главних доказа, до тога да је дошло до прекорачења по претходној пресуди, пошто су неки од осуђених након наше жалбе осуђени за тежи облик кривичног дела и добили тежу санкцију. Уколико одлуке Врховног касационог и Уставног суда буду негативне по наше клијенте, имамо одлуку да се обратимо Европском суду у Стразбуру – рекао је за Данас Филип Домазет, члан адвокатског тима који брани шесторицу од седам осуђених жандарма.

Адвокат Зоран Савељић, који заступа седмог осуђеног жандарма, иначе првооптуженог Предрага Митровића, који на снимку Телевизије Н1 који је „обишао“ медије удара пендреком брата Александра Вучића, каже да је „логично“ да се грађани обрате институцијама изван земље уколико не добију правду у својој, али верује да ће је за његовог клијента бити пред домаћим судовима.

– Већ смо поднели уставну жалбу на правоснажну пресуду. Пошто верујем у институције ове државе, верујем и да ће Уставни суд донети исправну пресуду која ће ићи у корист Митровића – рекао је Савељић за наш лист.

Домазет је казао да браниоци шесторице осуђених жандарма „још не знају“ да ли ће захтевати поништај решења о отказу које су ових дана добила петорица од седморице осуђених жандарма. Савељић је додао да га седми оптужени, његов клијент Митровић, није обавестио да је добио решење о отказу. Један од осуђених жандарма у међувремену је отишао у пензију.

Подсетимо, како је Данас писао решења о отказу, које „потписује“ кабинет министра полиције, између осталог позива се на Закон о државним службеницима који наводи да службенику престаје радни однос када пресуда којом му је изречена условна осуда на шест месеци без обзира на период провере постане правоснажна. Закон о полицији, такође, наводи да припаднику МУП-а престаје радни однос када се утврди да је правноснажном пресудом осуђен на казну затвора од најмање шест месеци, као и када постоје безбедносне сметње за обављање послова у Министарству.

Апелациони суд у Београду је, иначе, у децембру 2019. године одбио као неосноване жалбе седморице осуђених жандарма и потврдио пресуду Вишег суда у Београду, донету у априлу те године, којом су они осуђени на осам месеци затвора са роком провере од три године. Пресуда против жандарма је на тај начин постала правоснажна.

Жандарми су пред Вишим судом првобитно били осуђени на условне казне затвора од шест и осам месеци, али је Апелациони суд у јуну 2018. године укинуо такву пресуду због „битних повреда одредаба кривичног поступка“ и „непотпуно утврђеног чињеничног стања“. Адвокати Домазет и Савељић тада су оценили да је суд уважио кључне захтеве одбране.

Андреј Вучић и Предраг Мали су у току судског поступка тврдили су да су током одржавања „Параде поноса“ крајем септембра 2014. године хтели да оду до стана Вучићевих родитеља, а да су војни полицајци и С.С. и С.Ј., који су били у њиховом друштву, жандармерији у кордону која је обезбеђивала „Параду“ „показали службену значку и легитимацију“.

Жандарми су, међутим, казали да су се Вучић, Мали и двојица војних полицајаца више пута оглушили о наређења „лези доле“ и „одбиј“, те одбили да се легитимишу, уз реченице: „Ко си ти да ме заустављаш“, „Чобани“ и „Сад ћу да вас расформирам“. Они су казали да их је тадашњи премијер Александар Вучић после инцидента позвао на разговор, а када му је један од њих казао да га је Андреј ударио у браду, одговорио: „лажеш“.

Оштећени су тврдили да припадници Кобри „нису обезбеђивали“ Андреја Вучића и Предрага Малог већ су их „случајно срели“ и пошли са њима. Према тадашњем законодавству није било дозвољено да војна полиција обезбеђује чланове породица државних званичника.

 

Крајње супротне тврдње

Наш лист је непосредно након инцидента на Паради поноса био први, а и једини медиј, који је пренео и изјаве припадника жандармерије о томе шта се тога дана догодило, поштујући њихов захтев да остану анонимни. Они су тада казали да су интервенисали тек након што је један од двојице наоружаних пратилаца Андреја Вучића, иначе припадник специјалне војне полиције „Кобре“, „извадио аутоматски пиштољ и репетирао га“. Наши извори су казали да је жандармерија тог дана имала строго наређење да кроз кордон „ни мува не сме да продје“ јер је реч о скупу високог ризика. Жандармерија је „имала и диск на којем је снимљен комплетан повод и почетак интервенције, али јој је он одузет“. За разлику од оваквих тврдњи, представници државних органа, као и убедљива већина медија наводила је да су Андреј Вучић, Предраг Мали и њихови пратиоци уредно показали легитимације, а припадници Жандармерије наводно интервенисали без видљивог разлога. Сам Андреј је казао да су управо легитимације биле повод њиховог пребијања, а да је он „крив што је брат Александра Вучића“.

З. Миладиновић  Данас

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније