субота, 04 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СЗО: Још увек није пандемија, али је она могућа

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да ширење корона вируса још није испунило критеријуме за проглашење пандемије, али и упозорила да је пандемија могућа и да државе треба да се припреме.

 До сада је забележено 77.000 случајева људи заражених вирусом у Кини и више од 2.000 у другим земља, док број смртних случајева стоји на нешто преко 2.600, јавља Глас Америке.

Изненадна појава случајева корона вируса у Јужној Кореји, Ирану и Италији током последњих неколико дана изазвала је страх да епидемија сада постаје пандемија.

Кина је у понедељак пријавила 409 нових случајева оболелих од корона вируса – чиме је укупан број оболелих порастао на 77.150. У истом интервалу преминуло је 150 људи па последњи биланс страдалих износи 2.592.

Шеф СЗО Тедром Адханом Гебрејесус рекао је да вирус има потенцијал да постане пандемија, али да то још увек није случај, јавља Глас Америке.

„Наша одлука о томе да ли се користи термин пандемија како би се описала епидемија, базирана је на проценама географског ширења вируса, озбиљности болести коју он изазива и утицаја који има на цело друштво“, рекао је Тедрос.

Он каже да ово није пандемија, већ серија епидемија у различитим деловима света, што захтева одговор како би се зауставило ширење болести.

„Морамо се фокусирати на обуздавање, док радимо све што можемо како би се припремили за могућу пандемију“, казао је Тедрос.

„Не постоји универзални приступ. Свака земља мора да донесе сопствене процене, у свом контексту“, додао је он.

Шеф СЗО каже да његова агенција наставља да ради своју сопствену процену ризика и да надзире развој епидемије, непрестантано.

По његовим речима, постоји неколико кључних мера које би земље требало да предузму како би заштитиле себе, односно своје људе. Све земље, истакао је он, морају да заштите своје здравствене раднике који су на првој линији одговора пред смртоносном болешћу. Уз то, морају се предузети кораци како би се заштитили старији са лошијим здравственим стањем, који су у највећем ризику да се озбиљно разболе.

У светлијем тону, Тедрос каже да су међународни експерти који су истраживали порекло и еволуцију болести у Кини, открили да је епидемија била у свом врхунцу између 23. јануара и 2. фебруара.

Након тога, они кажу да број случајева стабилно опада. Експерти кажу да није било промена у структури ДНК вируса. Смртност у кинеској покрајини Вухан, епицентру болести, креће се између два и четири одсто, док је изван Вухана мања од један одсто.

ФоНет/Данас

Најчитаније