петак, 24 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Калуђерица: Организовали парастос побијеним Србима цапрашких села на Банији

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У недељу 23. августа 2020. године,са почетком у 10 и 30 у цркви "св Јоакима и Ане" у Калуђерици, удружења "Завичај" и "Координација" су организовали, по девети пут, парастос побијеним Србима цапрашких села на Банији у Хрватској. 

 Помен је организован  поводом једног од најтежих злочина над Србима на подручју општине Сисак у рату деведесетих који се десио 23. 08. 1991,  када су хрватске јединице у раним јутарњим часовима у транспортерима са ознакама "ЈНА" протутњале кроз седам цапрашких српских села и насумице пуцајући на локално становништво убиле 20 цивила, а више десетина ранили. У свет је отишла вест да су то учиниле јединице ЈНА.

У њиховом крвавом походу зауставили су их мештани Брђана, који су се, чувши пуцњаву кроз друга села, на брзину организовали и поставили успешну заседу.

Најмлађа међу убијенима Жељка Боиновић /23/, по занимању текстилна радница, устрељена је кроз прозор у кући свог деда Милоша Вранешевића у Tрњанима.

Сви убијени, осим Жељке, били су ожењени и иза њих је остало 32. деце, 18 синова и 14 кћери.

Зоран Вранешевић /26/ убијен је накнадно, када је из Београда, где је радио као полицајац, пошао оцу на сахрану.

Четворица припадника резервног састава хрватске полиције зауставили су Вранешевића на пункту у Одри, а затим усмртили са три метка и оставили на обали Саве код Старог моста, где је пронађен након пет дана.

После овог догађаја Срби из цапрашких српских села више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих села и кућа, а убрзо затим формирали и општину коју су назвали Цапраг, по подручју на којем се налазе поменута села, са седиштем у Градуси, која је била у саставу Републике Српске Крајине.

До сада нико није кривично одговарао за злочин у цапрашким селима Блињски Кут, Кињачка, Брђане, Чакале, Блињска Греда, Бестрма и Tрњани.

Кривичну пријаву коју су поднеле породице убијених против четворице припадника хрватског Збора народне гарде због кривичног дела ратног злочина над цивилима, Жупанијско државно тужилаштво у Сиску одбацило је у септембру 2006. године.

Суд је одбацио пријаву уз образложење “да су њихови рођаци убијени у оружаном сукобу између паравојних група такозване САО Крајине и Хрватске војске или су колатерална штета тог оружаног сукоба”.

Тужбе за накнаду штете породица убијених хрватски судови су одбили због застаре и недостатка доказа о учествовању припадника Хрватске војске у том догађају, с тим што је пресуђено да породице држави морају да надокнаде парничне трошкове који се крећу и до више хиљада евра.

Неки од тих поступака доспели су и пред Европски суд за људска права у Стразбуру, али их је суд одбацио због протека рока од шест месеци између “посљедње истражне радње или њихова сазнања о неефикасности истраге на националном нивоу” и подношења захтева том суду.

Јуче су парастосу и полагању венаца,  присуствовале и делегације општина Гроцка и Звездара и многа сродна и пријатељска удружења као и чланови породица погинулих.

kp2

kp1

Венце су положиле следеће делегације:
Удружење ветерана Црвених беретки, пријатеља и учесника рата

Делегација ГО Гроцка

Делегација удружења Завичај

Делегација удружења Координација

Удружење бораца Крајине

Удружење Крајишника Србије

Удружење завичајног удружења Банијаца

Делегација СУБНОР-а Гроцка

Удружење Врбичанаца Призрен

Удружење Мој Болеч.

 

Погледајте видео:

 

 

ЕЖИ

Промо

Bg

Најчитаније