петак, 24 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Министар о проблемима у Гроцкој, представник трешњара каже да ипак не препознаје воће (ВИДЕО)

Оцена корисника:  1 / 5

Звезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Миоковце поред Чачка, воћарски крај обишао је и министар пољопривреде, Бранислав Недимовић који је споменуо и грочанске трешње.

 

"Овде је дошло доста до експанзије трешње у последње време, шљива је карактеристична, људи раде стално. Мислим да ове године људи имају прилику да доста добро прођу, бар што се тиче воћарства. Са кајсијом смо мало патили, било је доста мраза па ње готово да и нема, али остале воћарске културе ће бити добре. Оно што је битно јесте да су нам сва тржишта на која пласирамо робу отворена, немамо никаквих проблема ни са болестима. Имали смо један мали проблем са јендом сортом трешње, негде око Гроцке, па није могла да иде за Русију, али Русија је отворила своје тржиште за наше коштуњаво воће и очекујем да ће бити све у реду ове године", рекао је Недимовић за ТВ Прва. Он је истакао да ће се покушати да се достигне рекордна производња која је била 2020. године у воћарском сектору.

Пуно се причало о цени трешања ове године. Каква је ситуација сада, колико воћари могу да добију за килограм трешања?

"Зависи где се налазе откупљивачи. Очекујем да цене за друго и треће брање буду много боље него што су биле са првом сортом која је долазила, јер је она има проблем у оним деловима уз Дунав, доста је кише било и онда кад имате робу која брзо пропада, не можете да добијете високу цену из простог разлога што она код транспорта пропада", каже Недимовић.

Каже да очекује да ће ова година добро проћи, истичући да је и цена малине сасвим добра.

Недимовић је, између осталога, споменуо и да је сорта "бурлат" имала проблем са монилијом.

Ненад Панић, један од представника произвођача трешања, у изјави за Жиг инфо каже да министар не зна о чему прича.

-Монилија је сушење грана, стабла и погађа кајсију највише, она нема никакве везе са трешњом. Лепо је речено на састанку са председником Гроцке, да министар Недимовић не познаје сорте воћа. Било би коректно од њега да нас испоштује и дође до Гроцке, како би заједно утврдили у чему је проблем, да ли у монилији или нечему другом, изјавио је за Жиг инфо Ненад Панић.

 

За Жиг инфо:

Жељко Маторчевић

 

Промо

Bg

Најчитаније