понедељак, 08 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Београд јутрос најзагађенија престоница, разлог индивидуална ложишта

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Београд је јутрос најзагађенија престоница у свету. Како се наводи на сајту АирВисуал, АQИ (Индекс квалитета ваздуха) тренутно је 439.

 

Многи грађани синоћ су се жалили на смрад паљевине у ваздуху, а и на порталу Градског завода за јавно здравље такође је оцењено да је ваздух у престоници „јако загађен“ односно да је у љубичастој зони.

Доктор хемијских наука Андреј Шоштарић каже за портал Данас да је утврђено да је дошло до повећања количина ПМ10 честица у ваздуху у последња 24 сата.

– Подсећам да смо у уторак имали прву праву зиму у граду – пад температуре, појава снега. Осим тога, због мера у циљу спречавања ширења корона вируса грађани велики део дана проводе код својих кућа и то је повезано једно са другим. Активиран је велики број индивидуалних ложишта, а и Београдске електране врше грејање 24 сата. Такав амбијент доводи до тога – објашњава Шоштарић.

Према његовим речима, загађеност ваздуха не потиче овог пута из саобраћаја, јер су емисије из саобраћаја ниже него иначе због мера против ширења корона вируса.

Други на листи најзагађенијих градова света данас је Кијев са 160, следи Загреб са 158.

Детаљан приказ по градовима можете погледати овде.

На сајту Беоеко се наводи да се због данашњег квалитета ваздуха озбиљне здравствене тегобе могу очекивати и код здравих особа и у осетљивим групама популације. Осетљиве групе су следеће: стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.

Препорука за целокупну популацију: избегавати све физичке активности у спољашњој средини, скратити боравак на отвореном, преусмерити обављање уобичајених активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха.

Иницијатива Не давимо Београд затражила је данас од институција на градском и републичком нивоу да хитно и без одлагања предузму мере за смањење загађења које је иницијатива упутила 31. октобра 2019. године, а које је како су навели, подржало више од 15.000 грађана.

Б. Цвејић   Данас

Промо

Bg

Најчитаније