четвртак, 28 мај 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Одложено саслушање новинара у Зрењанину, полиција одбија да врати камеру и телефон

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Због вести да је један од чланова Градског већа у Зрењанину заражен коронавирусом, те да су остали чланови већа у самоизолацији, одложена су саслушања сведока у процесу против новинара и сниматеља зрењанинске КТВ, претходно ухапшених зато што се, наводно, нису дезинфиковали приликом уласка у градску кућу

 

Вест да је члан Градског већа Зрењанина задужен за месне заједнице, рурални развој и ванредне ситуације Перо Пилиповић позитиван на коронавирус, те накнадна самоизолација целокупног већа, укључујући градоначелника Чедомира Јањића (СНС), одложило је саслушање сведока у поступку против екипе зрењанинске телевизије КТВ.

Новинар ове телевизије, који је и посланик у војвођанском парламенту, Данијел Радић и сниматељ Роберт Бајтаји, прошлог четвртка покушали су да добију изјаву од заменика градоначелника Саше Сантовца, због недавно расписаног јавног надметања за закуп државног пољопривредног земљишта, упркос томе што је јавно окупљање забрањено.

Портпарол градоначелника Александар Кандић је тада звао обезбеђење да екипу телевизије КТВ избаци из Градске управе зато што се, наводно, нису дезинфиковали иако су имали заштитну маске и рукавице.

Према изјави власнице телевизије КТВ Данице Радић, мајке Данијела Радића, два сата касније полиција је опколила њихову кућу и одвела Данијела у притвор.

Из притвора су пуштени тек сутрадан по подне, пошто је вест одјекнула у медијима. Одузети су им камера и мобилни телефон, који још увек нису враћени.

Реаговали су и Репортери без граница, међународна организација посвећена одбрани слободе изражавања, који су изразили узнемирење због хапшењу новинара и сниматеља под изговором да се нису придржавали санитарних упутстава.

Градско веће у карантину

У међувремену, вирус је погодио само Градско веће и његови чланови тренутно се налазе у карантину. Саопштено је да је обављена дезинфекција просторија у Градској кући, као и да су функционери који су били у контакту с Пилиповићем одмах тестирани (сви резултати били су негативни).

Огласио се и градоначелник Јањић, који је грађане уверио да се осећа добро и да се све активности одвијају према плану, те позвао грађане да слушају савете стручњака, придржавају се мера и остану код својих кућа.

Градоначелниково име нашло се на листи сведока предвиђених да дају исказ на данашњем саслушању, иако ухапшени новинар Данијел Радић каже да у Градској кући „њега нису ни видели ни чули“.

„Наш адвокат данас је захтевао да нам се врате камера и мобилни телефон, али тај предлог је одбијен. Не разумем зашто би се задржавале наше ствари, јер нама се на терет ставља непоступање по здравственим прописима у време пандемије, а не недозвољено снимање. Све је ово срамота, камера и телефон су наша средства за рад. Прави циљ је да се отежа и онемогући да на прави начин извештавамо грађане Зрењанина.“

Према његовим речима, градска власт покушава да злоупотреби ванредно стање и све је, како каже, „лепо осмишљено“ не би ли се пољопривредно земљиште на десет година издало особама блиским градским властима.

Радић додаје да из Градског већа тврде како су на последњој седници, одржаној 16. марта, већ поштовали све мере заштите од вируса. Међутим, на снимцима КТВ направљеним на тој седници, како каже, јасно се види да нико од присутних не носи заштитну маску ни рукавице.

По хапшењу Радића и Бајтаија, новинарска удружења затражила су од основног јавног тужиоца у Зрењанину Младена Вујина да одустане од даљег кривичног гоњења екипе зрењанинске телевизије. То се, за сада, није догодило.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) позвало је Градску управу да не злоупотребљава ванредно стање, а тужилаштво да под хитно повуче кривичну пријаву против екипе зрењанинске телевизије. У саопштењу НУНС-а пише да се екипа КТВ-а бавила темом „од јавног интереса и придржавала мера заштите због епидемије, па не постоји ниједан оправдан разлог да се они кривично гоне“.

Удружење новинара Србије (УНС) упозорило је да је већ одређивање притвора Радићу и Бајтаију, те одузимање њихове камере, представљало „озбиљно угрожавање слободе медија“.

Данијел Апро    Цензоловка

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније