петак, 24 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Фудбал отпоран на корону: Упркос расту броја заражених за вечерашњу утакмицу финала Купа продато 8.000 карата

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Фудбал отпоран на корону: Упркос расту броја заражених за вечерашњу утакмицу финала Купа продато 8.Утакмица финала Купа Србије у фудбалу између Партизана и Војводине како ствари сада стоје биће одржана пред публиком и поред упозорења да такав скуп представља епидемиолошки ризик и чињенице да је данас званично забележено 143 новооткривена случаја коронавируса. Организатор утакмице Фудбалски савез Србије на својој интернет страници издао је апел и обавештење, али не у вези са епидемијом већ је навијаче позвао „да се придржавају Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, уз напомену да је обавезно поседовање индентификационог документа при куповини карата”. О епидемиолошким мерама ни реч. С друге стране у Нишу у коме се одржава финале Купа од јутрос је дуплиран број пацијената заражених коронавирусом у болници. У клубовима, финалистима Купа, с обзиром на то да нису организатори утакмице, могу да говоре само о стању својих играча и стручног штаба и наводе да нема заражених и да се придржавају свих мера.000 карата

 

Из Фудбалског савеза Србије Инсајдеру за сада није одговорено на питања које су мере предузете и да ли се разматра да се у последњем тренутку ипак утакмица одржи без публике. Није јасно ни како ће организатор успети да обезбеди дистанцу од 1,5 метара на отвореном коју је јуче прописао Кризни штаб.

И у Партизану и у Војводини, пред вечерашњу утакмицу финала Купа Србије у фудбалу, кажу да су у претходном периоду предузимали епидемиолошке мере и да међу играчима и члановима стручних штабова нема заражених коронавирусом. У оба клуба наводе да само организатор утакмице Фудбалски савез Србије може да одлучи да ли ће на стадиону бити публике или не.

„Дошли смо у Ниш са два аутобуса, подељени, како би дистанца била обезбеђена. Играчи су од понедељка били у карантину и свако јутро им се мери температура”, наводи Биљана Обрадовић, портпаролка ФК Партизан.

Она каже да се у клубу примењују све препоручене епидемиолошке мере, да сви носе маске у затвореном простору, обавља се дезинфекција, прање руку,..

„У хотелу у коме смо смештени у Нишу особље не дозвољава улазак било коме ко није гост хотела. То је још једна мера у спречавању ширења заразе“, каже Обрадовић.

За утакмицу продато 8.000 карата - половина капацитета стадиона

У ФК Војводина за Инсајдер наводе да се од почетка епидемије примењују све препоручене епидемиолошке мере, дезобаријере на уласку, обавезно прање руку, ношење маски када је било обавезно.

„Играчима се свакодневно мери темпертура и у клубу нема заражених коронавирусом“, каже Милош Суботин, портпарол ФК Војводина.

Играчи Војводине у Ниш су отпутовали једним аутобусом, али према наводима Суботина, свако је имао по два места. На питање да ли се може очекивати да се утакмица ипак игра без публике, Суботин каже да су такве информације стизале и до њега али да су за то, како време одмиче, све мање шансе.

„То је свакако одлука ФСС. Последњу информацију коју смо добили је да ће се играти пред публиком. У продају је пуштено 8.000 карата што је пола капацитета стадиона и то је мера због епидемије“, каже Суботин.

Тиодоровић: Финале Купа може бити ризик

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић сматра да грађани морају да схвате да је ово последњи тренутак да „уозбиљимо ситуацију и да онда неће „имати потребе да се враћамо ригорозним мерама попут полицијског часа, али морамо да будемо много савеснији”. Он је навео да је утакмица Купа Србије у фудбалу у Нишу могући ризик.

„Данашња утакмица коју ћемо имати част да пратимо, Куп утакмица између Партизана и Војводине, може бити један од ризика. С тим што ја напомињем да и мањи скупови као што су прославе рођендана, свадбе, у затвореним просторима представљају ризик”, рекао је Тиодоровић.

"Одговорност за некоришћење неких заштитних мера, за на пример, непостојање дистанце, сноси организатор", рекао је Тиодоровић данас за Н1 додајући да то важи и за стадион, као и за ресторане и кафиће.

Тиодоровић је рекао и да је на јединственом састанку одлучено да ће на утакмицама бити дозвољено максимално 5.000 људи.

На питање да ли су имали могућност да реагују када је на утакмицама било више људи, попут дербија, рекао да је епидемиолог Предраг Кон реаговао путем друштвених мрежа и да је објавио да то није добро и да организатор треба да сноси последице.

Кризни штаб није на јучерашњој хитној седници забранио окупљања на отвореном, али је препоручена дистанца од 1,5 метара.

Члан Кризног штаба имунолог Срђа Јанковић је говорећи о утакмицама рекао да је препорука Кризног штаба да свако друго седиште на трибинама буде празно, али да нису предвиђене законске санкције за непоштовање мера, па је читава ствар на организаторима.

Након одржаног дербија у фудбалу између Црвене Звезде и Партизана данима стижу вести о томе колико је људи након те утакмице заражено. Епидемиолози тада нису упозоравали на ризик, а чак су и после утакмице тврдили да нема података да је на стадиону и у гужвама око њега дошло до трансмисије вируса. Ипак, остаје чињеница да је та утакмица била важна вест у целој Европи, не због фудбала и голова, него због невероватне опуштености и организатора и навијача у доба короне.

Премијер лига, једна од најбољих и најгледанијих на свету, почела је тек пре недељу дана и игра се без публике. Навијача нема још ни на стадионима у Немачкој, али утакмице преко телевизиија гледа милионска публика. У Италији су још у априлу разматрали да се све спортске приредбе до 2021. одржавају без публике. Које је оправдање да се у Србији дозволи присуство публике на стадионима није јасно, а још мање је разумно с обзиром на активност вируса.

Без конференције за медије после утакмице

Како је за Инсајдер објаснио Милош Суботин из Војводине после утакмице неће бити уобичајене конференције за медије и то је једна од мера која договорена због актуелне ситуације.

„Играчи тренери неће давати изјаве, неће бити као до сада зоне у којој су даване изјаве после утакмице. Учесници ће изјаве дати ПР тимовима својих клубова , а онда ће бити прослеђене медијима“, објашњава Суботин.

Иначе, конференција за медије два клуба јуче је одржана у организацији Фудбалског савеза Србије.

Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније