четвртак, 22 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Без полицијског сата, забрана окупљања за више од 10 људи, скраћено време објеката до 21 сат

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Договор је да немамо мере за читаву територију Србије, већ тамо где има потребе. Данас смо одлучивали о мерама само за Београд, рекла је премијерка Ана Брнабић након седнице Кризног штаба.

 

Како је рекла, прва мера за Београд је забрана јавног окупљања више од 10 људи и на затвореним и отвореним просторима.

Што се тиче друге мере, то је ограничење броја људи у затвореним просторима. Сваки објекат ће морати јасно да истакне колико је људи дозвољено да буде у објекту. На једну особу, четири метра квадрата.

Трећа мера је ограничење радног времена објеката затворених простора од 21 час до шест часова ујутру. За отворене просторе и баште ограничење остаје од 23 до шест ујутру.

Према речима премијерке, све остале локалне самоуправе где је ситуација комплексна, Кризни штаб је дао јасне препоруке, у којим случајевима се проглашава ванредна ситуација, и у складу са тим ће се реаговати.

Она је додала да ћемо оно што се дешавало синоћ и прексиноћ у Београду „скупо платити“, јер у нема места у болницама да се сместе сви заражени.

– Сигурно ће бити проблем да сместимо у здравствене установе те људе, који су се заразили током протеста претходних вечери, а биће потребе за тим. То ћемо видети у наредних пет, шест дана. До тада ћемо се надати да су мере које смо увели на претходном Кризном штабу, а то је обавезно ношење маски у свим затвореним просторима, донети резулате, рекла је Брнабић. Она се захвалила грађанима који су самоиницијативно, без тога да је држава почела да наплаћује казне, почели да свуда носе маске.

Директор Инфективне клинике, Горан Стевановић, је рекао да су болнички капацитети у Београду попуњени.

– Само Инфективна клиника има 350 прегледа за 24 сата, а са осталим местима то је близу 500 прегледа дневно у Београду. Трећина тих болесника одмах мора на болничко лечење, а највећ број захтева кисеоничку потпору. Зато су болнички капацитети максимално растегнути, убацију се помоћни кревети, а мобилисали смо болнице у Панчеву, Смедереву и Пожаревцу, у које се упућују пацијенти из Београда, рекао је Стевановић.

Данас Онлине

Најчитаније