четвртак, 22 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Због коронавируса попис становништва одложен за шест месеци

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Републички завод за статистику (РЗС) објавио је данас да ће се, због пандемије коронавируса, Попис становништва, домаћинстава и станова одложити за шест месеци и уместо у априлу спровести у октобру 2021. године.

 

Одлука је донета због неповољне епидемиолошке ситуације која, како је истакнуто, може битно да угрози припреме и теренску реализацију пописа 2021, као најкомплекснијег и најскупљег статистичког истраживања.

РЗС је, наведено је, успео да реализује све до сада планиране активности на припремама Пописа 2021, чија је теренска реализација, у складу са Законом о Попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године, предвиђена за април наредне године.

Прецизирано је да је у наредном периоду потребно реализовати низ активности које захтевају директан контакт, како запослених у Заводу са непосредним учесницима у попису (инструкторима, пописивачима, члановима пописних комисија и другим лицима ангажованим за пописивање специфичних категорија становништва), тако и директан контакт инструктора и пописивача са грађанима.

Као најризичније су препознате селекција и обука око 20.000 кандидата за инструкторе и пописиваче, предвиђена за период јануар–март наредне године, као и теренско прикупљање података у априлу 2021, када 15.000 пописивача треба да изадје на терен и да у року од месец дана обиђе сваки стан/кућу и да попише комплетно становништво.

То укључује и лица смештена у старачким домовима, психијатријским болницама, домовима за децу без родитељског старања, студенте и ученике у домовима и интернатима, мигранте у прихватним центрима и друге категорије становништва у колективном смештају које су у већем ризику од заражавања.

Имајући у виду наведене активности и рокове за њихову реализацију, али и неизвесну епидемиолошку ситуацију и опасност од ширења заразне болести током спроводјења пописних радњи, након консултација са епидемиолозима и опсежне анализе различитих сценарија, одлучено је да се Попис 2021. одложи.

Из РЗС-а су навели да су приликом доношења одлуке о одлагању пописа разматране и информације о плановима других земаља које примењују исти метод пописивања.

Став Евростата је да пандемија коронавируса има директан утицај на производњу европских статистика и да је све јасније да се многе државе суочавају са значајним потешкоћама у спроводјењу пописа.

Година која претходи теренском спровођењу пописа кључна је за планирање и тестирање ефикасности система и процеса, што није могло бити реализовано услед ограничења проузрокованих пандемијом, па су из тог разлога Шкотска и Ирска, које су планирале да спроведу попис у априлу 2021, званично су одложиле попис за април 2022.

Остале европске државе разматрају различите сценарије, прилагођавају планове и развијају додатне стратегије за спроводјење пописа, наведено је у саопштењу.

Како је истакнуто, у прилог доношењу одлуке о одлагању пописа је и препорука Одељења за статистику Уједињених нација (УНСД) и Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) који су у контексту негативног утицаја актуелне пандемије, у септембру 2020. издали сет препорука у којима, као најразумније решење, предлажу одлагање пописа у државама које су интензивирале припремне активности.

Одлагање Пописа становништва, домаћинстава и станова 2021. наметнуло је и потребу да се Попис пољопривреде у Србији, који је био планиран за октобар 2021, одложи за 2022. годину.

Инсајдер

Најчитаније