понедељак, 25 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Др Панић ПЛАЧЕ у емисији: Здравствени систем је пукао (ВИДЕО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Анестезиолог и председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић заплакао се у емисији на ТВ Н1 говорећи "да је здравствени систем Србије званично пукао", подсећајући на изјаву министра здравља Златибора Лончара да је тренутно заражено коронавирусом 2.340 здравствених радника.

 

Панић је рекао да је тренутна ситуација "јако, јако лоша", и треба хитно реаговати јер "не да у Србји неће бити места у болницама, већ нема места у ковид болницама". Што пре треба "предузети мере које су значајно оштрије од ових које су сада", упозорава.

- Чујете да сам веома узбуђен. Јуче сам био у ситуацији каква се дешавала у Италији. У свом професионалном веку нисам очекивао да ћу доћи у такву ситуацију, нисам имао места за људе које ми у медицини сматрамо младима, нити сам имао где да их транспортујем - рекао је Панић на Н1 видно потресен који тренутно ради у "црвеној зони".

Он је упозорио и да је ситуација гора него у јулу, да "клиничке слике пацијената постају теже... више је младих људи и огроман је број оболелих и нисмо баш успешни у лечењу у интензивној нези, велика је смртност кад пацијент дође у најтеже стање".

- Немоћ коју сам осетио, осећају сви здравствени радници широм Србије, и за то је одговоран министар Лончар... Хитно је, не да у Србји неће бити места у болницама, већ нема места у ковид болницама... Са мерама се касни месец дана, а не знам зашто Кризни штаб не заседа у овој ванредној, ванредној ситуацији 24 часа дневно. То је обавеза Кризног штаба, позивам их да се пробуде, да ако не знају шта се дешава у Србији, да замоле за службене аутомобиле и да се провезу и да виде шта се дешава - указује Панић.

Истиче да је "хитно да се предузму мере које су значајно оштрије од ових које су сада".

- Не причам о закључавању, али ако је ситуација таква да нема новца, да се неће запослити сви расположиви здравствени кадрови са бироа, онда да се то јасно каже грађанима Србије и да се замоле да истрпе три недеље закључавања, да би на пролеће могли да кажемо да и даље функционишемо - поручује он.

Додаје да "мисли да може без закључавања, али то би од ове власти онда захтевало да престану да се баве изборном кампањом и да се искључиво баве доношењем и спровођењем мера. Просто је - ако имате праве податке о броју оболелих и одакле долазе, ако препознате жаришта, онда их можете изоловати и спречити даље ширење вируса", указује Панић.

Н1/Директно.рс

 

Промо

Bg

Најчитаније