недеља, 17 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Мигранти скупљају новац за лечење деце из Србије

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Држављани Сирије и других земаља Блиског истока и Африке који се тренутно налазе у прихватним центрима у Сомбору, Кикинди, Крњачи и Обреновцу, почели су да прикупљају новац за лечење оболеле деце из Србије.

 "Аника је девојчица из Србије која болује од ретке болести. Како би се излечила, Аники је потребан лек који кошта невероватних 2,1 милион евра. Грађани Србије већ три месеца прикупљају паре како би помогли Аники да преживи. Остало јој је још мало времена да прими лек. Овим путем позивам вас да се организујемо и дамо наш скромни допринос, да се прикључимо акцији грађана Србије у прикупљању средстава за лек. У центру постоји кутија у којој ћемо прикупљати паре и на крају их уплатити у пошти на Аникин рачун, а уплатницу окачити на огласну таблу. Такође, свако ко има српску картицу може да пошаље СМС поруку: упишимо 858 и пошаљимо СМС на број 3030", текст је који је на арапском језику исписао Касим, један од привремених станара Прихватног центра у Сомбору, где бораве углавном мигранти пореклом из Сирије.

Исти текст превели су и на фарси, додајући му податке за још двоје деце којима је потребна помоћ - Мињу и Оливера.

Прву прикупљену суму од близу шездесет хиљада динара уплатили су у локалној пошти за лечење Анике Манић, девојчице из Србије оболеле од спиналне мишићне атрофије, којој је потребан лек вредан 2,1 милион евра.

"У последње време виђао сам пуно зелених плаката те деце, на друштвеним мрежама пријатеља из Србије и по билбордима у Београду. Питао сам управника кампа може ли да ми објасни о чему се ради. Чим сам чуо причу, питао сам да ли ми можемо да се организујемо и прикључимо акцији. Знам да није пуно, али колико сам разумео, људи шаљу СМС-ове преко којих се сакупљају паре за лечење. Боравим у Србији већ шест месеци, заиста сам захвалан на свему. Иако не желимо да останемо овде, зашто се не бисмо прикључили акцији грађана Србије? Причао сам са осталим земљацима и сви су били за", прича Каисим Мухамед, Сиријац са привременом адресом у Сомбору.

Објашњава да су након три дана прикупљања средстава отишли у пошту носећи Аникин постер и замолили службеника да уплати новац на њен рачун.

Касим је са пријатељима позвао и људе у другим прихватним центрима да се придруже акцији и за сада, каже, има информацију да су се одазвали у кампу у Кикинди, Крњачи и Обреновцу, где се помоћ прикупља за Мињу и Оливера.

"То ме јако радује. Волео бих да се цела сума брзо скупи и да деца добију шансу за живот", наводи Касим.

Наташа Ковачев   Н1

Промо

Bg

Најчитаније