субота, 10 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

МАЧ СА ДВЕ ОШТРИЦЕ: УТАС прокоментарисали увођење Ковид пасоша

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У УДРУЖЕЊУ туристичких агенција Србије (УТАС) сматрају да намера Европске уније о увођењу дигиталних сертификата о вакцинацији, представља мач са две оштрице.

 

Увођење тих сертификата би, каже за Тањуг члан Управног одбора УТАС-а Ана Јечменица, с једне стране доста олакшало међудржавни промет путника, али би сазнање да вакцинисани могу бити преносиоци вируса, вероватно приморало државе, где нема колективног имунитета или вакцинација није узела маха, да без обзира на сертификат, наставе са рестриктивним мерама.

С друге стране, како је навела, постоји популација којој није дозвољено вакцинисање, где спадају деца али и људи са одређеним хроничним и аутоимуним болестима и алергијама, којих има доста.

- Зато не видимо да би издавање оваквих потврда гарантовало успешност летње сезоне земљама на чијим плажама углавном летују родитељи са децом и људи који путују из здравствених разлога- објашњава Јечменица.

Оцењује да би зато требало добро размислити о увођењу оваквих докумената, јер би њиховом применом била онемогућена уставом загарантована права кретања грађанима који не могу да се вакцинишу.

- Верујемо да ће постојати и додатни међудржавни споразуми о изузимању појединих група грађана од ових ограничења- кажу у УТАС-у.

Наводе да би Влада Србије требало веома опрезно и темељно да приступи додатним преговорима са државама у окружењу, како би грађанима омогућила путовања без ограничења.

Тањуг/Новости

Промо

Bg

Најчитаније