субота, 10 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Зи Ђин нас трује: Ко зна чиме је све затрован Пек

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Река Пек у Кучеву често има мутну и нездраву боју. Небојша Јоксић је еколошки активиста који већ дуго указује на овај проблем и на загађење, а у изјави за наш портал он упозорава и каже да је забринут за своју породицу, али и за све остале грађане Кучева.

 

“Крај 2017, тада сам почео интензивно да се бринем и ти проблеми трају све до данас. Бринем се за себе и своју породицу, али и за све остале грађане Кучева који летаргично чекају да неко други реши њихов проблем”, љут је наш саговорник.

Јоксимовић нема дилему, именује и главног кривца.

“Рудник бакра Мајданпек нас деценијама трује испуштајући јаловину из свог рудника у реку Пек, која даље отиче у Дунав. Зи Ђин је власник тог рудника. У почетку се то загађење догађало једном до два пута годишње, с јесени и пролећа када су велике кише – тада су користили прилику. И тада се вода замућивала, видело се. Задњих неколико година то месецима траје. Последњи напад на Пек, актуелна ситуација, траје од новембра прошле године”, објашњава Јоксић.

Он се пита чиме је све затрована ова река и шта све отиче Пеком? Потрудиће се да не остане све само на питању, већ и да стигну одговори.

 

“Добио сам и информацију да има бакар-сулфата у Пеку. Ових дана би требало да урадимо и анализе у лабораторијама у иностранству. Нећемо их радити у овдашњим, пошто смо ми лако поткупљив народ и резултати могу да буду свакакви”, на опрезу је наш саговорник.

О проблему Пека пре три дана расправљала је и локална власт у Кучеву.

Како преноси портал еКучево, чланови општинског Већа одржали су у четвртак хитну ванредну седницу на којој је разматрано тренутно стање реке Пек, након, како је наведено, видљивих и наглих промена у боји воде”.

Током дискусија исказана је велика забринутост као и спремност ка предузимању свих законски могућих мера које би довеле до тога да Пек поново буде бистра и чиста река. Након разматрања свих аспеката ситуације, Веће је донело више конкретних мера и одлука, између осталог да се уради анализа воде из реке и то у две референтне лабораторије. Инициран је и хитан састанак са председницима општина кроз које протиче река Пек (Мајданпек, Велико Градиште и Голубац) који ће се одржати у Кучеву. Тема састанка ће бити заједнички наступ у вези са превазилажењем проблема загађења реке према државним органима, првенствено Министарству за заштиту животне средине”, наводи се у саопштењу након седнице општинског Већа.

Нова.рс покушала је да ступи у контакт са појединим члановима градског већа у Кучеву, како бисмо чули њихове даље планове и став у вези са овом проблематиком, до објалвљивања овог текста нисмо добили одговор.

 

 

Промо

Bg

Најчитаније