субота, 28 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Широм Гроцке несташице воде, а ако је има она је "неисправна"

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Изграђен бунар код Виле Гавриловић... Изграђен бунар у Врчину... Мењају се цеви на релацији Умчари- Пударци... Заклопача се прикључује на Гроцку... Биле су то само неке од информација које су представници власти са задовољством пласирали у јавност, од 2012. године обећавајући да ће водоснабдевање из ЈП "Водовод и канализација" из Гроцке бити побољшано и без рестрикција. 

Међутим, од силних обећања и убеђивања јавности да се изградњом сваког бунара постиже да Гроцка више не пати од несташице воде, ситуација или реалност је другачија. Готово да нема места у ГО Гроцка које се снабдева водом из ЈП "Водовод и канализација", а да није обухваћено рестрикцијама воде, односно да водоснабдевање није стабилно. Поједини делови насеља грочанских места, малтене данима немају воде. Проблема са водоснабдевањем је било и када је она била најпотребнија. У ванредном стању, насталом због корона вируса било је изузетних проблема са водоснабдевањем свих оних који се снабдевају из Грочанског водовода.

Из овог предузећа стално су стизала саопштења, која и даље стижу, а тиче се водоснабдевања појединих делова грочанских насеља. У суштини, проблем око водоснабдевања је тај што водовод из Гроцке једноставно нема капацитета у бунарима да опслужи све кориснике. Пред сваке изборе, па тако и ове које нам следе, Грочанска власт обећава да ће се побољшати водоснабдевање те се увек започиње или са мењањем цевовода или са градњом по којег бунара. Шта год урадили, чињенице указују да је водоснабдевање широм Гроцке последње деценије све лошије. Да не спомињемо становнике Ритопека који су у последњих осам година, од доласка на власти коалиције окупљене око СНС-а, изиграни више пута око изградње, односно прикључење на водоводну мрежу овог насеља.

Уколико неко и нема проблема са водоснабдевањем, статистика показује да грађани ГО Гроцка који за водоснабдевање користе услуге ЈП "Водовод и канализација Гроцка" немају "исправну воду". Наиме, према подацима Градског завода за јавно здравље Београд из 2018. године, на основу узетих 488 узорака из грочанских насеља који се снабдевају водом из ЈП "Водовод и канализација Гроцка", у 343 узорака је било хемијске неисправности, а у 37 бактериолошке.

Процентуално 70,29 посто узорака је имало недозвољени хемијски састав, а 7,58 посто бактериолошки. Да би се вода из неког од водовода сматрала "исправном" одступање је дозвољено, што се тиче хемијске исправности испод 20 посто, а бактериолошке испод 5 посто. С друге стране, становници грочанских места који за водоснабдевање користе услуге Београдског водовода немају разлога за страх. Према истој статистици, хемијске неисправности је пронађено код 0,96 узорака, а бактериолошке  3,58 посто на читавој територији  Београдског водовода.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

Најчитаније