петак, 05 март 2021

Локалне Вести

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

У Гроцкој поново несвакидашње слике: Деца гладују, а општина поклања ауто седишта!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Пре само три месеца, фотографија која је обишла Србију изгледала је овако: један дечкић загрлио је млађу сестрицу док су стајали у дневној соби.
Загледао се са стране, као да размишља. Али, када мало боље погледате слику, то заправо и није дневна соба, иако личи... испред је нека канцеларија, а њихови родитељи су далеко.

 

Њих двоје само су део велике групе деце која је тих дана долазила у Свратиште. Фотографисани су 6. октобра 2020. године, када је у ову кућу за дан дошло чак 112 девојчица и дечака, што је била рекордна бројка за то доба године. У питању су брат и сестра који се, кажу у Свратишту, ни минут нису раздвајали.

Свратиште обично у то доба године угости 60-65 деце, док се зими тај број повећава, па у периоду око Нове године буде и њих 140, па и саме волонтере је изненадила толика посета.

Сви они имају кров над главом и породице. Али... живе у таквим условима да им је улица друга кућа. А онда, кад немају даље куд, дођу у Свратиште, сигурно уточиште где заиста могу да осете топлину дома, да се друже и упознају с вршњацима под будним оком волонтера, да се слатко наједу, изиграју, гледају омиљене цртаће, науче неке прве друштвене игрице...

Према последњим подацима УНИЦЕФ-а, у Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву, док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва.

Чести су примери одузимања деце породицама за које Социјални центри сматрају да немају адекватне услове за живот. Одузету децу затим дају хранитељским породицама којима месечно  плаћају више десетина хиљада динара по детету, јер су хранитељи.

Ништа боља слика, процентуално, није ни у ГО Гроцка. Многи родитељи немају новац да купе ни уџбенике малишанима, а о гардероби и другим потрепштинама, да не причамо. Ипак, слабије материјално стање родитеља, што се тиче ГО Гроцка, огледа се у немогућности родитеља да купе седиште за аутомобил!

Ове године обезбеђено је 800 000 динара за набавку 112 дечијих ауто - седишта која ће бити додељена родитељима који су слабијег материјалног стања.
Данас смо поделили првих 85 седишта у вртићу „Весељко“ у насељу Калуђерица а, акција ће се наставити и у осталим вртићима под организацијом предшколске установе „Лане“ из Гроцке, наводи се у саопштењу Инфо службе ГО Гроцка на друштвеној мрежи Фејсбук.
gro materijalno
Фото: Принт скрин - Грочански гласник
Како се још наводи у овом саопштењу, иначе подели ауто – седишта поред председника ГО Гроцка Драгана Пантелића присуствовао је и члан Већа задужен за област просвете, образовања, социјалне заштите, дечије заштите и борачко инвалидских права Александар Рајковић.
 
Док друга деца маштају да иду у школу у новој гардероби, ухрањени, са новим уџбеницима а аутомобил им је мисаона именица, ГО Гроцка сматра да они родитељи који имају аутомобиле по цени  од неколико хиљада евра су угрожени, те им треба помоћи са новим седиштима за децу!
 
ЕЖИ
 

 

Промо

Bg

Најчитаније