субота, 10 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Грочанска шљива 156 дин II део

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

НАСТАВАК ТЕКСТА - ПРВИ ДЕО ОВДЕ!

Мало ко је чуо а још мање разумео речи Вучићевог Министра за финансије у оставци Др Душана Вујовића , иначе еxперта Светске банке,када је прошле године изјавио “ Србији је са овом Владом потребно 185 год да уђе у Европску Унију“!

О чему се заправо ради :

Распадом простора бивше Југославије ,Србија је са другим чланицама Југословенске федерације изгубила стандарде ЕУ ,званично YUS стандарде који су били засновани на стандардима ЕУ али И Америке , Русије , дакле оштрији и од самих стандарда ЕУ !
Одмах по признавању новонасталих држава бивше Југославије , већ 1993. год. долази до првог потписивања Споразума о Имплементацији нових-старих стандарда између министара ЕУ и нових земаља у Копенхагену,у новим границама !

Словенији која одмах креће са имплементацијом и применом нових стандарда било је потребно 19 год да прилагоди своју привреду и законодавство новим условима !

Друго потписивање споразума о увођењу ЕУ стандарда је 2004.год у Букурешту на рок од 10 год , 35 поглавља , 5000 закона на преко 170 000 страна ! Тада Хрватска хвата прикључак започет 1997 год ! Хрватској је било потребно 17 год да прилагоди своје законодавство ЕУ !
Брисел тада одобрава свим чланицама-потписницама 51.000.000.000,00 € ради прилагођавања стандардима ЕУ!

Две године касније , 2006.год. у Солуну , поново долази до потписивања споразума о имплементацији и примени стандард ЕУ али сада на 6 год,35 поглавља, 7000 закона на преко 200 000 страна !

На питање,зашто Србија и ако потписница Споразума не креће са применом нових стандарда , тадашња власт одговара да “Србија нема довољно преводиоца да преведе овако обиман материјал ?!
Брисел тада одваја 79 000 000 000 ,00 € , потписницима споразума за прилагођавање стандарда Европским прописима !
Србија и не покушава да уведе нове страндарде, нити жели да примени старе јер нема кадрове у институцијама система !
Када погледате конкурсе које Брисел расписује за Грантове , бесповратна средства од 50-90 %,јасно стоји ко су носиоци а ко корисници пројеката који могу добити новац !

Дакле , да не би остало само на причи ,Брисел организије обуку кадрова Србије у почетку у Привредној комори Београда ,након потписаних споразума ! И ако је дневна котизација 17 000,00 дин. , сала на 6 спрату ПКС од неколико стотина места била је премала да прими све заинтересоване !
Већ на првој паузи око подне , број присутних је десеткован што говори да председници општина који су послали своје кадрове , јер новац припада углавном локалној самоуправи ,нису разумели или нису заинтересовани за ова средства !
Извели су своје секретарице које су послали на обуку у обилазак Београда или до Авале !?
Представници Брисела,уљудни , културни , за сваку конверзацију , видим није им право што нас је до краја предавања остало десетак ! Али долазе и други , трећи пут… ! Сада је котизација 13-17 000,00 дин.
И тада , када смо се већ упознали ,добијем инструкције :

Обратим се у мају месецу 2008 год непосредно Бриселу да хоћу да правим фабрику за прераду меса , воћа и поврћа у Гроцкој ! Представим се ко сам и шта сам !
Након 4 месеца добијам одговор да сам на провери а већ за Бжзић , наредне године,добијам комплетну документацију за своје намере из фонда “ Конференција градова Европе “.

Укоричим та два маила један од 33 , други од 77 страна и право у општину Гроцка !
Прими ме тадашње руководство погледа документацију и рече “ Па ова два милиона € смо ми добили,јер у уводу јасно пише “ Самоуправној интересној заједници , честитамо, добили сте средства ЕУ”!
Да , били су у праву ,власник средстава односно фабрика је Самоуправна интересна заједница , у овом случају СО Гроцка , са циљем запошљавања људи али носилац пројекта мора бити лице са најмање три год успешног пословања У СТРУЦИ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ , ЈОШ ТРИ ГОД. НА РЕГИОНАЛНОМ НИВОУ И ЈОШ ТРИ ДО 4 ГОД. НА МЕЂУНАРОДНОМ НИВОУ !

 

И кад су већ преда мном почели приватно да деле та средства , видеше да документацију мора да потпише 6 људи из моје струке, пољопривредних инжењера и ветеринара !
“Па ми немамо ни једну образовану особу у општини а они нам траже 6 људи из струке !? “
Колико би тек пара добила спортска друштва Гроцке са толико освојених првенстава , за изградњу спортских центара да има ко да их упути !
На жалост већ три деценије се ништа не мења у Гроцкој, неписменост узима свој данак !

 

Када отворите конкурсе ЕУ видећете хиљаде конкурса различитих намена које нико не жели или не уме да чита !
У институцијама Србије нема ко да покрене имплементацију и примену Станадрада ЕУ !
Министарства за придруживање ЕУ ,тврде да та средства не постоје !
Министарство пољопривреде које је дужно да спроведе Поглавље 11 ,где јасно стоји да пољопривредни произвођач мора да зна за шта ради, да има гарантовану цену својих производа, по поглављу 12. да сва производња мора бити сертификована, отвара поглавље 13. које се односи на исхрану риба у Атланском океану ?

Хрватска је за разлику од Србије формирала Министарство за коришћење средстава ЕУ али И фирму у којој је 52 стручњака из различитих области направило своје тимове за аплицирање средствима које 85% ,користе па чак морају и да враћају !
Уместо да обезбеди егзистенцију својих грађана , запошљавањем ,бесповратним средствима ЕУ , СО Гроцка нас задужује нестручним радовима за којима стижу налози за рушење !
Уз налоге за рушење , инвеститорима, грађанима Гроцке стижу тужбе од тих истих инвеститора за плаћање онога што не постоји или ће бити порушено !?
Штетне последице за грађане Гроцке , гледали смо и у ранијим владама,када су нам у “Воћарске Плантаже у Болечу постављали “ стручњаке из Книна”,који подигоше стотине хектара воћних засада које никад није родило а Плантаже отерало у стечај !?

 

Златко Филиповић, дипл инж пољопривреде

Промо

Bg

Најчитаније