понедељак, 25 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ БЕРИЋЕТНА ЈЕСЕН Грожђе родило, цене пале

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Ако је судити по првим обраним гроздовима у Подунављу, ова година ће бити берићетна за виноградаре овог краја. Разлог да буду задовољни родом имају и произвођачи и винари. За разлику од прошле године када је киша узела данак у приносу, ова јесен ће бити берићетна. – Прошле године је забележен подбачај, а сада је род изванредан, али и квалитет је солидан. Кише које смо имали налиле су зрна, али ако у наредним данима буде суво време, сачуваће се сласт и арома – објашњава за „Политику” Бобан Марковић, директор Пољопривредне стручне службе Смедерево. На око хиљаду хектара винограда у Подунавском округу све је спремно за бербу. Неке сорте већ су обране, а берба хамбурга и мускат италија је у току. Очекивани приноси зависе од врсте грожђа. За оно најквалитетније, од кога се справљају врхунска вина попут шардонеа, каберне совињона, совињона блан, принос је око осам тона по хектару. За ризлинг се очекује принос између 10 и 12 тона, а за неке засаде и више од 20 тона по хектару. И предстојећа манифестација у славу вина и грожђа „Смедеревска јесен”, која се ове године одржава од 8. до 11. септембра, биће у знаку добре бербе. Тезге ће очити бити крцате грожђем, а точиће се и млада шира и добро вино. Произвођачи нису пресрећни овогодишњом ценом, али зато је за посетиоце и госте традиционалне приредбе добра вест да ће грожђе моћи да се купи јефтиније него лане. И на кванташкој пијаци је слично. Стоне сорте продају се за око 60 динара по килограму, а прошле године у ово време није се могло наћи грожђе испод 90 динара. Цене на пијацама и малопродаји крећу се у просеку око 100 динара. Бележи се и пад тражње ове године.

Јефтино до вина

И винске сорте ове године имају нижу цену. Килограм белог грожђа, на већу количину, кретаће се између 30 и 35 динара по килограму. Сорте за розе и црвено вино нешто су скупље – од 40 до 50 динара по килограму.

Бресква подбацила, јабука преродила

Ових дана завршава се берба брескви у Подунављу. Род је слабији него прошле године, а и квалитет је у паду. За разлику од брескве, јабука је у овом крају одлично родила. Њој је погодовала киша, тако да произвођачи задовољно трљају руке.   О. Милошевић, Политика

Промо

Bg

Најчитаније