понедељак, 25 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ШТО СУ НЕКАД БИЛЕ МАЛИНЕ, САД СУ ЛЕСКЕ: Никола из Крћевца задовољан! Око лешника нема пуно посла, а цена му 2.000 за килограм!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Никола Грујић из села Крћевац има засад лешника на 3,5 хектара и стар девет година, а како лешнику треба десет година да достигне пуну родност, следеће године се у овом засаду очекује богат род. "За ову воћну врсту одлучио сам се зато што није толико заступљена као јабука која је водећа на овим просторима", каже Грујић и додаје да лешник није захтевна култура, око њега нема пуно посла. Каже и да је добра цена, а и обезбеђен је стални и сигуран пласман, због чега се, додаје, ни једног тренутка није покајао што се упустио у ту причу. У ту су причу ушли и многи воћари у Србији, јер лешник је последњих година постао веома занимљив домаћим произвођачима.

Усисивач за лешнике

Грујић засад лешника наводњава системом кап по кап и то неколико пута у току године, а бербу ће обавити машински, тресачима или усисивачима. Нису безначајна улагања у овакав засад, наводи Грујић, али тврди да одлична цена која иде и до 2.000 динара по килограму доноси добру зараду. Напомиње да је за ову воћну врсту најважнији избор сорте, јер одређује принос, те објашњава да се сорта бира према климатским условима и карактеристикама земљишта, али исто тако у засаду мора да постоји више сорти, бар три које се међусобно опрашују. А када се испуне сви услови са једног стабла може да се убере од 9 до 12 килограма. У засаду Николе Грујића су, иначе, три сорте - халски џин, косфорд, тонда ђентиле и истарски дуги.   (Kurir.rs/Tanjug)

Промо

Bg

Најчитаније