петак, 16 април 2021

Остало

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Драгољуб Симоновић се није појавио на суђењу, одложено за 24. мај

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Суђење некадашњем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу, оптуженом да је наручио паљење куће новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића, одложено је за 24. мај, јер се Симоновић и његов адвокат нису појавили на суђењу.

 

Како је саопштила адвокатска приправница, Симоновић није добио позив за суђење, нити му је уручена оптужница.
 
Суд је навео да нема доказа да му је уручен позив, уз констатацију да су поштари били у штрајку и да је било сличних проблема и у другим процесима.
 
Заменик тужиоца у Другом основном тужилаштву Предраг Миловановић је рекао да је то сувише дуг период за одлагање и нагласио да је потребно да се суђење одржи у разумном року. Неки од адвоката одбране, пошто се суди и још тројици оптужених у овом случају, рекли су да је сувише кратко време од подизања оптужнице до заказивања суђења и да је потребно више времена да би се припремила одбрана.
 
Новинар Јовановић је изјавио да је очигледно циљ оптуженог да се поступак одуговлачи, како би прешао у заборав.
 
Он је упитао председника Србије и Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића због чега у странци и даље држи човека као што је Симоновић. Додао је да је први пут данас у судници видео остале оптужене и није био у прилици да их пита зашто су то урадили, поготово што је родитеље неких од оптужених познавао. "Нису дошли ни да ми упуте извињење", рекао је Јовановић. Милан Јовановић је, подсетимо, у својим текстовима означио Симоновића одговорним за низ малверзација.
 
Подсетимо, друго основно јавно тужилаштво у Београду затражило је максималну казну од осам година затвора за бившег председника општине Гроцка, због тога што је наложио паљење куће новинара. То тужилаштво је затражило је максималну казну због извршења тешког дела против опште сигурности подстрекавањем.
 
За окривљеног Владимира Михајловића, као саучесника у извршењу кривичног дела, затражена је казна затвора у трајању од пет година, за Игора Новаковића, окривљеног као саучесника, затражено је исто пет година, а за Александра Маринковића, као извршиоца, казна затвора у трајању од шест година затвора.
 
Затражено је и да се свима изрекне и мера забране приближавања и комуникације са Миланом Јовановићем и његовом супругом Дељанин Јелом.
 
Симоновић је, како је раније навело тужилаштво, подстрекивао Михајловића да пронађе неког од поверења "који би у виду опомене Јовановићу", запалило аутомобил оштећеног, дајући прецизне податке о аутомобилу и где се налази, нудећи за то новчану надокнаду. Након тога је Михајловић наговорио Новаковића да нађе човека од поверења, који би запалио аутомобил Јовановића. Новаковић је за то ангажовао Александра Маринковића у замену за отпис дуга, што је он и учинио.
 
Певачица Бојана Цветковић Шијацки, која је довезла Маринковића до куће, осуђена је на шест месеци кућног притвора и новчану казну од 50.000 динара, пошто је склопила споразум са тужилаштвом о признању кривичног дела.
 
Председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, осумњичен да је наложио паљење куће новинара Милана Јовановића, саопштио је 15. марта да подноси оставку на све функције у тој београдској општини и Српској напредној странци. На седници Скупштине општина Гроцка 20. марта, прихваћена је његова оставка.
 
Симоновић је ухапшен 25. јануара, када је председник Србије Александар Вучић објавио је да се сумњичи за подстрекивање паљења куће новинара, која се налази у Врчину.
 
Провео је 30 дана у притвору, а суд је одбио захтев тужилаштва да му се притвор продужи.
 
Новинару Јовановићу кућа је запаљена у ноћи између 11. и 12. децембра.
    Никола Радишић   Бета, Н1 

Промо

Bg

Најчитаније