субота, 10 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Откривамо: Шта је ОПА и каква је њихова улога на протесту

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Анализа бившег полицајца Владимира Савића коју је објавио у прошли уторак, након што су мирне и спонтане демонстрације претвориле у насилне, привукла је велику пажњу српске јавности, јер је, из угла полицајца детаљно описао шта се догодило. Савић је том приликом у својој анализи навео да су значајну улогу међу насилницима имали агенти ОПА који су се мешали како он тврди са грађанима у маси и подизали тензију, а онда напали своје колеге у униформи. Ово је био више него довољан повод да се исприча прича ко је заправо ОПА, како је формирана и зашта она служи у редовима полиције.

 

“ОПА (одељење за посебне акције МУП-а) је доста затворена једница, мало је информација изношено у јавност. Сам начин њиховог рада и поступања је затворен. То је једница од 30 до 40 припадника. Значи они су један тотално затворени систем. Сам начин њиховог рада и за шта су све ангажовани може се само предпостављати. Рећи ћу вам само да је у ОПА-и радио и полицајац Милан Думановић који је заједно са колегом из те јединице Младеном Трбовићем хапшен због афере “Поточари”, казао је Савић.

Думановић и Трбовић су, подсетимо, на крају завршили на суду због одавања државне тајне, јер су у медијима говорили о детаљима незаконите полицијске акције из јула 2015. године, када је приликом посете комеморативном скупу у Сребреници, тадашњи премијер Србије Александар Вучић каменован.

На питање ко је формирао ОПА једницу и које године, Савић наставља причу:

“ОПА -у је формирала Дијана Хркаловић 2013. на 2014. Прва званична акција где се ОПА појављује су били Поточари. Они су 2014. издвојени из једнице СБПОК (Служба за борбу против организованог криминала) и фомрирани су као посебно одељење под именом Одељење за посебне акције (ОПА). ОПА има широк спектар рада од опсервација, тајног снимања, праћења, документовања. То је малтене служба у служби и њихов метод рада је сличан некадашњем СДБ који је постојао у време Слободана Милошевића”, додаје Савић и наставља:

“Они су у оквиру МУП-а фирма у фирми, тако можемо рећи. Они су паралелна БИА, значи могу да раде све што и БИА и то је служба унутар МУП-а, која одржава везе са лицима из кримогене средине што је могуће и видети после свих ових протеста . Ви имате агенте који су у једном моменту хулигани који пале масу, оног момента када постигну циљ, тада више нису хулигани већ полицајци”.

Савић каже да се јасно на снимцима виде како униформисаним полицајцима приликом интервенција у помоћ прискачу особе у цивилу.

” То су агенти ОПА – у фармеркама, шушкавцима, са фантомкама, а једино на основу чега можете да их званично повежете са МУП јесу полицијске палице. Могли се да видите снимак у директном преносу на телевизији Н1, интервенција на углу Ресавске и Булевара краља Александра где агенти ОПА туку једног грађанина са палицом. Палицу на отвореном месту могу да користе искључиво службеници полиције, значи униформисани састав. Јасно се зна шта ради оператива, али ово је један општи хаос где се не зна ко више шта ради”, додаје наш саговорник.

На питање Нове.рс каква је улога агената ОПА у актуленим протестима, Савић одговара да је то управо изазивање нереда.

“Њима је то дефинитивно успело. Они су били ту да направе хаос, да поведу масу да би једностовано актуелна власт приказала ето како се понаша народ и опозција јер је циљ свалити кривицу на опозициону структуру за ова дешавања. Група која свесно изазива инциденте, намерно изазива инциденте, а не добија батине, а приводе се људи који су изашли на протест”, тврди Савић.

Према његовим речима, на протестима је највећи број припадника Жандармерије био у цивилу, и да им је задатак био пруже помоћ колегама из Управе криминалистичке полиције и Одељења за јавни ред и мир.

“Нормално је да имате део полицијских снага које убацујете у цивилни сектор. Кад су у питању већи протести, део полицијских службеника се увек ангажује и у цивилу. У времену док сам ја био активан, такве ствари је радило Одељење за јавни ред и мир, а од 2012. године и припадници САЈ, Жандармерије, ОПА и наравно БИА”, каже наш саговорник.

На крају, Савић закључује да је главни циљ ОПА био се мирне и спонтане демонстрације претворе у насиље што властима даје легитимитет да се дефинитвно обрачуна са опозицијом.

“Ми већ три године протестујемо, то њих јако иритира. Нисмо им до сада давали повода, па нисму морали нешто да интервенишу. Сада имају одличан повод.”

Андреј Млакар   Нова.рс

Промо

Bg

Најчитаније