субота, 10 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Прекршајни суд поново осудио научника Владимира Ментуса и активисту Игора Шљапића на по 30 дана затвора

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Прекршајни суд у Београду поново је осудио Владимира Ментуса и Игора Шљапића на по 30 дана затвора јер су вређали полицајце током протеста 11. јула, речено је Инсајдеру у том суду. Након ове пресуде, Прекршајни апелациони суд мора да донесе коначну одлуку – може да пресуду преиначи у ослобађајућу или новчану казну, или да потврди затворску.

 

Претходно је исту одлуку Прекршајни апелациони суд укинуо и вратио је на поновно поступање.

Шљапић је, иначе, у уторак пуштен из Казнено-поправног завода у Падинској Скели, где је био од суботе увече. Доношење нове осуђујуће пресуде не значи да Ментус и Шљапић иду на издржавање казне, већ им је омогућен редован правни лек, односно жалба.

Ова два случаја изазвала су највећу пажњу јавности. Ментус је, наиме, доктор наука и члан Института друштвених наука, док је Игор Шљукић члан инцијативе Кров над главом. Обојица су првом пресудом осуђени по хитном поступку, а сведоци против њих били су полицајци који су их ухапсили. Њихове колеге тврдиле су да су обојица мирно протестовала и да им није омогућено да имају адвоката.

Случај хапшења др Владимира Ментуса, члана Института друштвених наука, изазвао је највише реакција у јавности. Након хапшења у ноћи између 11. и 12. јула, он је осуђен на 30 дана затвора по прекршајној пријави. Његове колеге из Инсистута одмах су реаговале, директор тог Института Горан Башић је због овог случаја и писао премијерки.

И УНЕСЦО Катедра за биоетику за Европу упутила је оштар протест надлежним органима у Србији због, како су навели, премлаћивања и хапшења научног сарадника Института друштвених наука Владимира Ментуса.

И Мрежа академске солидарности и ангажованости (МАСА) затражила је да др Владимир Ментус буде ослобођен из затвора.

Колеге Владимира Ментуса рекле су да се тренутак када је он ухапшен види и на једном од телевизијских снимака.

“Види се на снимку да је он сасвим сам на степеницама, да телефонира и да је кренуо кући и да се полицајац у цивилу, дакле цивилно лице, а ја претпостављам да полицајац трчи за њим, а то већ излази из кадра, да га улови. Није га чак ни привео ни на степеницама. И онда у другом снимку видите како га двојица полицајаца у цивилу уводе у дом Народне скупштине”, наводи проф. др Смиљка Томановић.

На хапшење Ментуса, на седници Кризног штаба, осврнула се и председница Владе, одговарајући на новинарско питање. Она је рекла да се распитала у МУП и додала: “др Владимир Ментус је приведен као део групе која је ометала рад полиције. Он је наведен као особа која је вређала полицајце, који су штитили ред и закон током протеста и све ово остало је одлука суда”.

Исте ноћи, 11. јула, ухапшен је и Игор Шљапић, студент Електротехничког факултета у Београду. Његови пријатељи сведочили су да је те ноћи мирно протестовао носећи транспаренте, али да му је ипак одређена затворска казна од 30 дана. Није му, кажу, било омогућено да има адвоката.

Здружена Иницијатива Кров над главом саопштила је да је њен активиста Игор Шљапић у суботу увече ухапшен и по хитном поступку осуђен на 30 дана затвора, након што је мирно протестовао са транспарентом на коме је писало „Стоп насиљу“.

Инсајдер

Промо

Bg

Најчитаније