понедељак, 08 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Суђење за паљење куће новинара одложено јер окривљеног Симоновића боли зуб. Судија сумња и најављује проверу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Још једном је настављен низ одлагања суђења бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и другим оптуженима за паљење куће Милана Јовановића. Овог пута разлог је – зубобоља

 

Данашње рочиште у случају паљења куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића четврто је у низу одложених због недоласка једног од окривљених. Овога пута је отказано јер се на суду није појавио првооптужени Драгољуб Симоновић, уз лекарско оправдање из Денталне ординације у Врчину да му је због вађења зуба „потребно четири до пет дана одсуствовања од физичких активности и мировање“.

Судија Славко Жугић је са резервом и уз дуже размишљање прихватио ово оправдање и рекао да ће током данашњег дана проверити да ли је то оправдано. Заказао је наставак суђења за сутра у 9 ујутро, као што је и раније било предвиђено.

„Не разумем се довољно у медицину да оценим да ли је ово довољан разлог. Овог часа не могу да оценим да ли је оправдано или није. Током дана ћу урадити провере. Сутра ћемо наставити да радимо од 9 сати и очекујем присуство Драгољуба Симоновића“, рекао је судија Жугић.

Историја болести Симоновићевог зуба

Симоновићеви адвокати су протестовали. Виктор Гостиљац је оспорио потребу да судија било шта проверава, а Ивица Вуковић је судију подсетио да „нема медицинско знање“ и додао да он сутра не може да дође на суђење јер је у Нишу. Иначе, приликом претходног отказивања рочишта заказана су два спојена дана за суђење (15. и 16. децембар), а адвокат Вуковић вероватно није могао знати да ће Симоновића изненада заболети зуб.

Судија је прекинуо расправу уз објашњење да Симоновић има другог адвоката и да ће, уз Симоновићево појављивање на суду, бити процесно-правних услова да се суђење настави.

На почетку данашњег одложеног рочишта Виктор Гостиљац је изнео историју болести зуба Драгољуба Симоновића. По његовој тврдњи, Симоновић му се синоћ јавио и рекао да има „гангренозни процес на зубу“, да је вадио зуб, те да му је позлило.

У судници се баш није јасно чуо сваки детаљ анамнезе, али се помињало падање у несвест, потребно мировање од три–четири дана, али и „боловање до даљег“.

Историја опструкција и вређања жртава

Процес за паљење куће новинара Милана Јовановића оптерећен је недоличним, нехуманим и бахатим понашањем окривљених и њихових адвоката. Поред вређања жртава, њиховог омаловажавања, оптужби на рачун тужиоца и новинара и претњи, одавно се сумња и на намерна одлагања и опструкцију да би се процес што више одужио, јавност заморила и изгубила интересовање за један од најмонструознијих напада на живот и рад новинара у Србији.

Ана Матић Алимпијевић, адвокатица Милана Јовановића, рекла је за Цензоловку да је до сада је одржано 11 главних претреса, а да је одложено девет главних претреса. Адвокатица у одложене претресе рачуна само ситуације кад се физички дошло у суд. Примера ради, претрес је био заказан и за 7. децембар 2020. и за 8. децембар 2020. године, али смо дошли само 7. децембра 2020. године.

Међутим, ако у број одложених претреса урачунамо све оне који су били заказани, а затим одложени, онда се број одложених пење на 12, па је одложених рочишта више него одржаних.

Тужилац Предраг Миловановић је данашње одлагање због зубобоље кратко прокоментарисао за Цензоловку речима „стрпљен спашен“, да само треба бити стрпљив и да је „очигледно да одбрана користи све процесно-кривичне могућности“.

Ана Матић Алимпијевић каже за Цензоловку да сматра „да је оптужница доказана, јер из свих изведених доказа, међу којима су и фактички јасна и недвосмислена признања у истрази, произлази да су окривљени извршили кривично дело које им се ставља на терет“.

„Према томе, очекујем да ће у најскоријем року бити објављена осуђујућа пресуда“, рекла је Матић Алимпијевић.

Суђење Драгољубу Симоновићу, под оптужбом да је наручио паљење куће Милана Јовановића, почело је у априлу 2019. године. Поред њега на оптуженичкој клупи су Владимир Михаиловић и Игор Новаковић, док је за оптуженим Александром Маринковићем расписана потерница јер је у бекству. Недавно су се навршиле две године откако је на кућу Милана Јовановића бачен „Молотовљев коктел“ након чега је у пожару нестало све што је седамдесетогодишњи новинар стицао током живота. Јовановић је за мало избегао да изгори са својом кућом захваљујући супрузи Јели Дељанин која га је онесвешћеног извукла из пожара. Обоје су задобили тешке последице по здравље.

ВУКОВИЋ: НЕМАМ 40, НЕГО САМО СЕДАМ АДВОКАТА

Ивица Вуковић, адвокат Драгољуба Симоновића, пришао је данас у холу испред суднице новинару Милану Јовановићу да би реаговао на његову тврдњу објављену на сајту Цензоловке. Милан Јовановић је рекао да на сајту Вуковићеве канцеларије стоји да има 40 адвоката и 200.000 предмета. Вуковић је демантовао да има сајт и додао да га је Јовановић побркао са другом канцеларијом јер он има „само седам адвоката“.

Тамара Спаић    Цензоловка

Промо

Bg

Најчитаније