петак, 24 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

КРИК: Беливук у исказу тврдио да му је Вучић тражио разне услуге

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Вељко Беливук, шеф криминалне групе осумњичен за више бруталних ликвидација, на саслушању у тужилаштву пре две недеље негирао је да је убица, али је говорио о свом наводном односу са председником Србије Александром Вучићем и другим људима из врха Српске напредне странке, пише Мрежа за истраживање корупције и кирминала (КРИК).

Како је испричао, Вучић и његови сарадници тражили су му више услуга – да контролише да се на Партизановим трибинама не скандира против председника, да застрашује оне који су организовали протесте против власти, обезбеди мир на Паради поноса, али и да утиче на таксисте да откажу протесте против апликације за превоз „ЦарГо“, пише у транскрипту Беливуковог саслушања до којег је дошао КРИК.

Он је прво кратко испричао да није криминалац већ „вођа навијача“ и да није одговоран за убиства, отмице и шверц дроге, али није желео да одговара на питања тужиоца о томе. Самоиницијативно је, међутим, почео да говори о односима са људима из власти.

„Решио сам лепо да кажем све о мом односу са председником Србије Александром Вучићем, министром полиције Александром Вулином, Вучићевим братом, пријатељима, кумовима и свим осталим политичарима који су од нас тражили услуге, а сада се праве да се не познајемо и перу руке од нас“, рекао је Беливук тужиоцу.

Он је, током готово полусатног саслушања, набројао различите услуге које је наводно чинио за председника и његове људе и навео имена чланова СНС-а са којима се виђао. Рекао је да је контакт са председником Вучићем одржавао највише преко хулигана Александра Видојевића, познатијег као Аца Рошави, који је пријатељ председниковог сина, али и да се са Вучићем наводно неколико пута и лично видео.

Запретио је и да ће у будућности испричати још детаља „ако се одређени људи не опамете.“

Како пише КРИК, иако је тешко проценити шта је тачно, а шта не од онога што је Беливук испричао, поједини детаљи се поклапају са оним што се раније претпостављало – да је његова група имала улогу у сузбијању протеста, као и односе са људима из власти. У свом исказу, међутим, Беливук није споменуо све људе из полиције и владајуће странке за које су новинари раније открили да су му били блиски.

КРИК је позвао председника Вучића за коментар, а његова саветница за медије Сузана Васиљевић рекла нам је да он неће давати изјаве о овоме док је истрага у току. Позвани су и остали које је Беливук споменуо, али нико од њих није желео да да коментар, наводи КРИК.

Почетком августа очекује се да Тужилаштво за организовани криминал подигне оптужницу против Вељка Беливука званог Веља Невоља, вође хулиганско-криминалне групе „Принципи“ која је радила у оквиру црногорског кавачког клана.

Беливук се сумњичи да стоји иза пет бруталних убистава, једног мучења и диловања дроге, а фотографије обезглављених и искасапљених тела његових жртва представници власти су у више наврата објављивали у јавности. Беливуков клан сматра се једним од најбруталнијих у региону, пише КРИК.

Шта је све Беливук испричао
Беливук је испричао тужиоцу да је члан Српске напредне странке од 2011. године.

Објаснио је да је његово хапшење 2016. године, због сумњи да је учествовао у убиству у центру Београда, довело до тога да политичари изгубе контролу над трибином Партизана. Он је касније ослобођен у овом случају под мистериозним околностима – поједини докази су компромитовани, а вештак је изненада променио исказ.

Беливук је испричао да му је хулиган Александар Видојевић, познатији као Аца Рошави, рекао 2017. године да ће му он бити веза са председником Србије.

„Видојевић ми је рекао да Шеф, тако смо звали Вучића, има велики проблем на Партизановој трибини који је настао услед мог одласка у притвор 2016. године. Да Андреј, брат Александров, има контролу над навијачком групом ‘Алкатраз’, али да они немају снаге да изнесу ништа ту, да контролише и део трибине навијача под називом ‘Кимијевци’, али да они само троше паре и не доприносе ничему, а да заправо немају никакву контролу. Идеја је била да се направи нова навијачка фракција која ће све то ујединити да би ситуација била као на Звездином стадиону. (…) Ми смо то урадили“, навео је наводно Беливук.

Након неког времена Беливук је, како каже, изгубио поверење у Видојевића.

„Почели смо да сумњамо у Рошавог да не преноси Шефу баш све како јесте, односно да више заслуга приписује себи за неке решене задатке“, рекао је Беливук.

Беливук тврди да се онда пожалио Дарку Глишићу, председниковом куму и једном од кључних људи СНС-а, за кога каже да му је ‘дугогодишњи пријатељ’.

„Он ме је позвао на Уб код њега, пошто је он тамо председник општине. Марко Миљковић (Беливукова десна рука) и ја смо отишли тамо, имали смо један конструктиван састанак где ми је објаснио како се чуо са Шефом, како је Шеф потврдио да је Рошави, Ацко како га они зову, директна веза, да не треба ми да се виђамо директно (са Вучићем) да не бисмо угрозили целу ситуацију“, рекао је у исказу Беливук, преноси КРИК.

На истом састанку, тврди, Глишићу се пожалио на проблеме које има са Дијаном Хркаловић, тада једном од кључних особа у полицији.

„Дијана је имала против нас не знам ни ја шта, скидала (наше) жене до голе коже при сваком претресу. Он је рекао да и они имају велики проблем, да је Дијана велики непријатељ породице Вучић и да то не знају како да реше“, навео је Беливук.

На неком од наредних састанака, испричао је тужиоцу, Глишић је на Беливуково инсистирање рекао да ће му лично организовати састанак са Вучићем.

„Дао ми је контакт са припадницима БИА-е са којима треба да се чујем, а они ће ми рећи када и где се виђамо“, рекао је.

Састанак са Вучићем се одржао, како тврди Беливук, у приватном стану на Звездари. Наводно је председниково обезбеђење чекало испред – док је Вучић сам са Беливуком и Миљковићем разговарао у стану.

„Биле су разне теме ту и било је још пар тих састанака. Још на првом састанку нам је рекао да ће виђање наше бити максимално смањено, колико год може, да не бисмо угрозили ни њега ни себе због политичке ситуације“, навео је Беливук у исказу који преноси КРИК.

Беливук тврди да је на тим састанцима Вучић од њега тражио различите ствари, али да је било и неколико ствари које, како тврди Беливук, није могао да заврши.

„Ствар око које нисмо могли никако да се сложимо, то је било везано за Партизан, када је тражена смена управе, да утичемо на то“, рекао је Беливук.

Нису се сагласили ни, како каже, око тога да буде у контакту са Александром Вулином за кога је током саслушања изнео низ увреда, пише КРИК.

Подсетимо се, редакцији Жиг инфа су се почетком фебруара ове године јавили сведоци који сумњају да је Беливукова екипа често виђана у насељу Винча, када су одржавани протести у Београду због најављених мера након одржаних избора. Такође, наводе да су виђали исту екипу за време ванредног стања, у времену када су организоване такозване бакљаде.

-Стадион ФК "Винча" им је био полазна тачка. Ту се се скупљали за време ванредног стања у времену када је била организована такозвана бакљада. Касније је иста екипа виђена како креће са истог стадиона ка Београду када су биле организоване демонстрације против најављених кризних мера насталих због корона вируса. Са том екипом виђен је и садашњи већник ГО Гроцка, Стефан Дилберовић који је уједно и незванични председник овог фудбалског клуба, навело је тада за наш портал више мештана Винче.

 

Медији/Крик/ЕЖИ

 

Промо

Bg

Најчитаније