петак, 24 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Гроцка путем безнађа или просперитета?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је крајем априла ове године да ће ускоро бити донета судска пресуда за случаја новинара из Гроцке Милана Јовановића, коме је у децембру 2018. године запаљена кућа.

Мало касније, новинар нашег портала на телевизији Н1 одговорио је Вучићу:

"Да је Вучић као премијер урадио свој део посла и реаговао на пријаве и извештаје које сам му достављао, до овог случаја не би ни дошло", узвратио је Јовановић.

"Два пута сам послао сву документацију о проневерама на територији Гроцке, ништа није предузео као премијер. Једном сам му послао кад је био председник, није ништа предузео. Неактивношћу се Драгољуб Симоновиоћ осилио, тако да ми је запалио кућу", навео је.

Након тога су дошли локални избори у Гроцкој а СНС је на својој листи као првог поставио привредника Драгана Пантелића који, како је сам изјавио, и није члан странке.

Ипак, ако сагледамо чињенице нечињења председника СНС-а и целе Србије, Александра Вучића због којих је дошло до паљења куће новинара Јовановића од стране лидера напредњака у Гроцкој, резултати избора у овој локалној самоуправи указују да је бојкот победио. Јер, Гроцка је увек била општина са солидном излазношћу, а на прошле изборе изашло је око 43 посто бирача.

Од тог броја, СНС је практично узео највише мандата икада, односно има 26 одборничких места од 35 колико има грочанска Скупштина. Међутим, СНС у Гроцкој није успео да до избора 2020 успостави контролу у овом одбору, а разлог је једноставан- међу напредњацима у Гроцкој и даље је много рецидива бившег председника Драгољуба Симоновића.

С обзиром да пре локалних избора и састављања листе за одборнике напредњаци нису успели да успоставе контролу међу својима, то њихово опет нечињење или неспособност, како год, прети да ова  странка можда и нестане на следећим изборима. Јер, колико год се напредњаци трудили да поставе неукаљаног председника Гроцке, чињенице говоре да ће он бити у проблему уколико се не уклоне бивши Симоновићеви људи.  Опет, кога да поставе сада после избора када су освојили чак 26 мандата а на напредњачкој листи мало кога има а да није Симоновићев човек?

Просто речено, немогуће је од таквих направити власт да ваља. Гледајући на тај начин, Гроцкој прети један пут безнађа, односно мала је вероватноћа да ће бити просперитета. Просперитет може бити само ако се смене сви они који су имали додирних тачака са Симоновићем, никако другачије, а то је ипак тешко изводљиво у некој блиској будућности.

Свакако, шта ће се дешавати у наредном периоду у Гроцкој требало би да сазнамо у наредним месецима. За уторак 18. август заказана је седница на којој би Гроцка требало да добије председника и остале челне људе. Међу њима ће сигурно бити и Симоновићевих рецидива. Пред будућим председником су само проблеми који су се гомилали годинама искључиво због нечињења врха СНС-а на разноразна сазнања о деловању Драгољуба Симоновића.

За решавање таквих проблема биће потребна велика енергија и много времена којег практично нема. Право је питање хоће ли становници  имати стрпљења да се уведе ред у ову приградску општину, поготово ако се зна да су пред Србијом велика искушења те ће дневни ред „Гроцка“ опет бити на запећку.

Жељко Маторчевић

Промо

Bg

Најчитаније