четвртак, 04 јун 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Русија: Ријалити шоу у манастиру

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

ТВ канал повезан с Руском православном црквом објавио је позив за пријаву за ријалити шоу с духовним заокретом: место дешавања је острвски манастир на језеру на пола пута између Москве и Санкт Петербурга, пише Радио слободна Европа (РСЕ) на енглеском језику.

 

„Пронађите себе и научите о свету манастирског живота“, наводи се у онлајн видео реклами у којој се траже волонтери за емисију на острву.

Описујући место као „један од најлепших самостана у Русији“, док смирујућа музика прати снимке камења у води, цркава са златним куполама и младоликог брадатог монаха који пече хлеб, реклама позива потенцијалне учеснике да проведу месец дана „вежбања послушности“, у манастиру Нилов на језеру Селигер.

„Пронађите одговоре на питања која вас дуго муче“, наводи се.

„Први пут на телевизији: ријалити шоу на удаљености од света“, најављује оглас упућен потенцијалним учесницима који се позивају да пошаљу пријаве – „видео снимке, молим вас – описујући себе и објашњавајући зашто желе да проведу време у манастиру“.

Видео клип и најава објављена 21. октобра на wеб страници ТВ канала Спаситељ не садрже информације о томе како ће учесници бити изабрани или хоће ли медју њима бити интеракције. Није наведено ко може да се пријави, али видео не приказује жене а манастиру је искључиво мушки.

У државном регистру се наводи да је ТВ канал Спаситељ, приватно финансиран у време оснивања 2005. године с наменом промовисања православних хришћанских вредности, сада у власништву Руске православне цркве, превладавајуће верске заједнице у земљи.

РСЕ наводи да су везе Русије са популарном културом са Запада компликоване.

Поједини угледни руски званичници и јавне личности, укључујући поглавара цркве, патријарха Кирила, често критикују САД и европске земље тврдећи да Русија мора да сачува своју омладину од онога што називају корозивним и погрешним западњачким вредностима.

Истовремено, многи од главних производа руске државне телевизије потичу из САД и других западних земаља, укључујући емисије игара, дијалошке емисије, ситкоме и ријалити програме – од којих су неки врло популарни.

РСЕ пише да је ријалити Острво, како се чини, веома далеко од популарних ријалити емисија попут Дом-2 – руске верзије Великог брата, програма холандског порекла који је успео у неколико земаља – у којем су романтични и сексуални односи најзаступљенији, а спајања чешћа од разилажења.

Чини се да се концепт ријалити емисије у манастиру уклапа у неколико трендова који су испреплетени с постсовјетским препородом Руске православне цркве коју подржава држава, укључујући Путиново приказивање цркве као водеће моралне силе за градјане, као и настојања саме цркве да се обраћа младим Русима.

Путин, који има 67 година и последњих 20 година је на функцији председника или премијер чини се жели да спречи да се феномени попут друштвених медија и реп музике користе као платформа за протест и да их уместо тога искористи за подршку себи и руској држави.

Бета/Данас

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније