понедељак, 18 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Данас понављање избора на 234 бирачка места, ЦРТА и ЦеСИД не шаљу посматраче

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Избори на 234 бирачка места на којима су уочене нерегуларности понављају се данас, биралишта су отворена од 7 до 20 часова, а право да поново гласа има 203.012 грађана Србије.

 

Републичка изборна комисија (РИК) поништила је резултате на тим бирачким местима јер су утврдјене "логичке и рачунске грешке" у раду бирачких одбора те због тога није било могуће утврдити резултате гласања.

Посматрачка мисија ЦРТА због погоршане епидемиолошке ситуације у Србији неће пратити гласање, јер, како наводи, није добила одговор надлежних да ли постоје услови за одржавање поновљених избора због коронавируса.

Погоршање епидемиолошке ситуације као разлог да не прати понављање гласања наводи и Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД), као и чињеницу да посматрачке мисије немају право на доакредитацију потребних посматрача.

РИК до сада није саопштио коначне резултате и излазност грађана на изборима 21. јуна, а према прелимираним резултатима, из 97,23 одсто обрађеног материјала, листа "Александар Вучић - За нашу децу" добила је 60,68 одсто гласова бирача, односно 1.917.421 глас и 189 мандата у Скупштини Србије.

Листа "Ивица Дачић-СПС-ЈС-Драган Марковић Палма" је освојила 10,35 осто гласова бирача, односно 327.130 глас и 32 мандата, док је листа Александра Шапића освојила 3,86 одсто гласова бирача, односно 121.867 гласова и 12 мандата.

Најближе цензусу од три одсто су листе: "За Краљевину Србију - Жика Гојковић" која је, по прелимарним резултатима, освојила 2,63 одсто гласова; "Суверенисти" 2,32 одсто; "Метла" 2,25 одсто; "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка" 2,07 одсто.

Отворена бирачка места у Београду, до 16х излазност 13,27 одсто

У граду Београду, излазност до 16х износи 13,27 одсто, саопштио је Центар за праћење избора и изборних процедура

"Примећемо је да на појединим бирачким местима нису присутни сви чланови бирачких одбора, укључујући председнике и заменике. Других неправилности које би нарушиле ток изборног процеса – није било", саопштено је из ЦИП-а.

Из ове организације је саопштено да су отворена сва бирачка места у Београду на поновљеним изборима.

Посматрачи Центра констатују да су сва бирачка места отворена на време и да им је омогућен приступ бирачким местима.

Право гласа на београдским бирачким местима има 23.375 бирача.

Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније