субота, 28 новембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Београд у блокади док Вучић не нацрта своју владу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Ниједна од 17 београдских општина, на којима су 21. јуна одржани избори за нови скупштински сазив још увек нема формирану власт, иако Српска напредна странка има доминантну већину у готово свим местима. Према мишљењу аналитичара, разлог томе треба тражити у чињеници да није договорена власт ни на републичком нивоу, те да београдски напредњаци још увек чекају инструкције са ким смеју у коалицију.

 А како ће изгледати консталација снага на републичком нивоу, грађани Србије ће највероватније сазнати у септембру. Тако се бар да закључити из ранијих изјава председника СПС Ивице Дачића, који је то најавио након састанка са председником Србије Александром Вучићем у згради Председништва. Идентичну информацију, добили смо и од потпредседника СНС Милоша Вучевића, који је такође то рекао након састанка напредњака са шефом странке на Андрићевом венцу.

Стога је извесно да ће локални београдски политичари морати да сачекају да се претходно договоре њихове колеге на републичком нивоу и да ће у складу са тим формирати евентуалне коалиције.

Подсетимо, општине Палилула и Гроцка прве су локалне самоуправе где су одржане седнице парламента, након избора 21. јуна. Одборници су тако на своја радна места први пут дошли 11. августа. Сутрадан, 12. августа, заседали су и одборници Скупштине ГО Земун, док су на Вождовцу и Сурчину то учинили два дана касније – 14. августа. У поменутим општинама верификовани су мандати, али нигде није изабрано ново руководство.

Велебит: Нема власти на локалу док се не договоре на републичком нивоу

Према речима политколога Вука Велебита, разлог због чега се чека на формирање власти у београдским општинама јесте то што се још увек не зна ко ће чинити коалицију на републичком нивоу.

“Мислим да је само формирање власти на локалу потпуно ирелевантна ствар. Посебно ако узмемо у обзир колико је јака СНС, јасно је да се одлуке доносе искључиво на републичком нивоу и одатле се управља сваком општином у земљи”, истиче Велебит и додаје да је блокада институција у престоници одраз недомократичности овдашњег друштва.

“Овакава ситуација није нормална и показује да ми немамо демократију. То значи да грађани нису укључени у доношење одлука на локалном нивоу, тако да ми немамо ни суштинску примену демократије”, објашњава наш саговорник.

На конститутивној седници у Гроцкој у уторак су само верификовани одборнички мандати 35 одборника. Наредна седница, на којој ће се бирати председник Скупштине општине, а можда и нови председник ове локалне самоуправе, заказана је за 18. август. Одборнички мандати верификовани су и на Палилули, али још увек се не зна нови датум седнице на којој ће бити изабрано ново руководство, док је седница Скупштине Новог Београда заказана тек за 7. септембар.

Очекује се сарадња СНС са СПС на Врачару

Раније је данас дневни лист Блиц објавио да су се напредњаци договорили са социјалистима за формирање заједничке власти на Врачару. Извор овог листа из СНС наводи да се може догодити да сарадња са СПС остане на локалном нивоу, подсећајући на ранију изјаву премијерке Ане Брнабић да је Вучић ближи договору са лидером Српског патриотског савеза Александром Шапићем.

С друге стране из СПС-а су поручили да је наставак сарадње са СНС природан ток догађаја, што је потврђено хитром реакцијом страначког руководства које је одмах искључило из чланства учеснике недавних демонстрација у Београду.

Подсетимо, листа Српске напредне странке на Врачару освојила је апсолутну већину на недавно одржаним изборима на тој општини. Од 63 одборничка мандата, СНС је освојила чак 33.

 

Војислав Милованчевић  Нова

Најчитаније