петак, 24 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

НЕДИНЕ ПОСТОСМОМАРТОВСКЕ МУДРОЛИЈЕ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Драги моји мало сам нешто заказала ових дана, јер ме је ухватио овај 8. март неспремну, ако тако могу рећи. Зашто? Па, све то око поклона и свих других дрангулија је традиционално добро прошло, иако уствари то и није тако битно у свему овоме, већ ми је само одједном дошло питање: „А шта то уопште славимо?“ и као неонска реклама засветлело ми је пред очима, те тако наставило да светли дуго, дуго.

 

Па, стварно, шта то ми славимо? Уреду, знам, бориле су се жене и хвала им неописиво што су се избориле за право гласа. Али да ли се изборисмо за иста права? – Тешко. Јер, колико ме памћење служи, а можда је већ и престало да ме служи и онај Немац Алцхајмер куца на моја врата, Међународни дан жена је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Елем, да ли је баш у реалности тако? Када смо код Немаца, много је по том питању учинила Клара Цеткин и захваљујући њој 18. марта 1911. године је први пут обележен дан жена у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској, а било је и демонстрација широм Европе. Верујте, Швајцарској је требало све то, јер је једна од последњих у Европи дала женама право гласа 1971. године, а све нешто на кашичицу, те на државном нивоу, па на нивоу кантона, и тако је тек 1990. године Савезни врховни суд приморао кантон Апенцел Инероден (нем. Kanton Appenzell Innerrhoden – Кантон Унутрашњи Апенцел) да женама да право гласа.

53764523 390731614816643 2204848090198835200 n

 

Ми, из бивше СФРЈ, имале смо више среће и све је то после Другог светског рата 1945. године решено, па ево гласамо и „растурамо“ у заокруживању различитих бројева на листићима, као да то прави неку разлику. Али, хвала драгом Богу, ипак живимо у земљи која има бар колико-толико слуха за жене, то јесте истина, али ни код нас није баш да „цветају руже“ по том питању. И ето, сада се истина више руже поклањају тог дана, него каранфили, који су били симбол 8. марта на овим просторима. То се у фирме носило на нарамак, како би поделили свим колегиницама, а да ли их је ико питао како проводе целу годину? – Не бих рекла. Јер није само тај један дан битан, без обзира што је постао међународни празник 1917. године и што су Уједињене нације 1975. годину прогласиле за Међународну годину жена и службено почеле обележавати Међународни дан жена, већ је битно да целе године и сваке године та права важе, зар не?

53207603 586415431842142 5470765656146182144 n

Прве јесу увеле прославу Дана жена социјалистичке земље након што је Александра Колонтај убедила Лењина да прихвати овај празник као државни, и јесте се проширило обележавање у многим другим земљама, те је уведено трудничко боловање, ограничен рад жена у трећој, ноћној смени, иста плата за исти рад и још по нешто, али шта од тога имамо данас у пракси? На папиру много тога, а у пракси? Хммммм......Просудите сами.

 

Ваш „експерт“ за правила Неда

Промо

Bg

Најчитаније