понедељак, 25 мај 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ТРЕЋА И ЧЕТВРТА НЕДЕЉА ЧАСНОГ ПОСТА – НА ПУТУ ХРИСТОВОМ КА ЦАРСТВУ БОЖИЈЕМ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Крстопоклона недеља (грч. Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως), трећа седмица Часног поста, завршила се јуче и данас је почела Средопосна недеља (грч. Δ' Κυριακή των Νηστειών - Четврта недеља поста).

 Крстопоклона недеља је посвећена Часном крсту, који се на крају јутрења износи из олтара на средину храма ради поклоњења, као знак Христове победе нас смрћу и ради подсећања верног народа да иду за распетим и васкрслим Господом. Сведочанства о Крстопоклоној недељи датирају од XII века, а још је називају и Безимена. Средопосна недеља посвечена је успомени на Светог Јована Лествичника, игумана манастира Света Катарина на Синају, рођеног, како се претпоставља, 525. године у Цариграду у побожној породици богатих и знаменитих цариградских племића Светих Ксенофонта и Марије, а сматра се да је умро у осамдесет трећој години, односно 608. године Свети Јован Лествичник био је образован човек, веома цењен као духовник и посвећеник у Божанске тајне, те је игуман једног другог синајског манастира, удаљеног од манастира Свете Катарине око 30 километара, Јован Раитски затражио од њега да напише књигу посвећену монашком животу, монашкој философији.

И тако настаје књига названа „Лествица“ или „Рајска Лествица“, главно дело Светог Јована по којој је и остао познат као Лествичник. „То је спис састављен из тридесет поука: као што је потребно да човек проживи тридесет година од свог рођења да би постао зрео - по мерилима онога доба - тако је и монаху потребно да прође тридесет ступњева у своме подвигу, да би достигао духовно савршенство. Идеја Лествице, тј. ступњевитог узрастања у духовном савршенству, узета је из познатог сна старозаветног праоца Јакова (Пост.28,12-13). Символички, Јаковљева лествица, која стоји на земљи, а врхом дотиче небо, по којој се анђели Божији пењу и силазе, и на чијем се врху налази сам Господ - треба да означи човеков пут ка висинама божанског савршенства, везу између земље и неба, пут на коме човека прате анђели Божији и који има сасвим одређен циљ: самога Господа Бога. Монашки подвиг треба да буде пут којим се душа поступно ослобађа од земаљског и уздиже ка небеском. Отуда символички назив Лествица.“ – како пише Димитрије Богдановић 1961. године у предговору књиге Светог Јована Лествичника „Лествица“, коју је и превео са старогрчког језика. Преподобни Јован Лествичник је, осим „Лествица“ у којој описује како се задобија Царство Божије, за раитског игумана написао и спис под називом „Поука пастиру“ у којем даје практичне савете манастирском старешини у погледу духовног руковођења братством. Такође је писао и коментаре и писма, али су нажалост изгубљени.

Тропар, глас 1: Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Јоване. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцелење. Кондак, глас 4: На висину уздржања Господ те истинито положи, као звезду необмањиву, која води ка светлости све крајеве, учитељу Јоване, оче наш.

Снежана Недић

 

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније